Balıkesir Gezi Rehberi Balıkesir Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Marmara ve Ege Bölgesi’nin yazlık kenti olarak bilinen Balıkesir, sadece sahil beldeleri ile değil doğası ve tarihiyle de birçok kişinin tercihi oluyor. Türkiye’nin değerli milli parklarında temiz bir nefes almak, binlerce yıllık tarihe şahitlik eden antik kentlerde geçmişe sürüklenmek için ziyaret edebileceğiniz Balıkesir’in her köşesinde unutulmaz anlar yaşayacaksınız.
Balıkesir Hakkında Genel Bilgiler
Ülke | Türkiye |
Dili | Türkçe |
Bölge | Güney Marmara |
Nüfusu | 1.226.575 |
Yerel Saat | GMT+3 |
Para Birimi | Türk Lirası |
Priz Tipi | C |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 14.6°C |
İklimi | Akdeniz, Karadeniz ve Karasal |
Yüz Ölçümü | 14.272 km² |
Bitki Örtüsü | Orman |
Geçim Kaynakları | Tarım, Hayvancılık, Madencilik, Turizm |
Telefon Kodu | +266 |
Balıkesir Nerededir?
Hem Marmara hem de Ege Bölgesi’nde bulunan Balıkesir; kuzeydoğuda Bursa, güneydoğuda Kütahya ve Manisa, güneybatıda İzmir, batıda Ege Denizi ve Çanakkale ile çevrili. 1.226.575 kişilik nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 17. şehri olan Balıkesir’in 20 adet ilçesi bulunuyor.
Balıkesir’e Nasıl Gidilir?
Deniz Yolu: Balıkesir’e İstanbul’dan ulaşım sağlayacaksanız 1998 yılında hizmete giren Bandırma-İstanbul arasındaki deniz otobüsü ya da feribotları kullanabilirsiniz. Yazın hafta içi dört, hafta sonu altı adet sefer düzenleyen feribotlar ile yapacağınız deniz yolculuğu yaklaşık 2 saat sürüyor. Şehir merkezine gitmek ya da Bandırma içinde özel araç ile ulaşım sağlamak isterseniz Bandırma Kiralık araçlardan feribot iniş saatinize göre rezervasyon oluşturabilirsiniz.
Demir Yolu: Balıkesir’e ulaşımda treni seçenler için 2 adet güzergâh bulunuyor. Bandırma’dan kalkan trenler Balıkesir, Soma, Manisa istasyonlarından sonra İzmir’e varıyor. Doğu bölgesine gidenler için ise Alanyurt’tan kalkan trenler hizmet veriyor. Bu tren ile yapacağınız yolculuğun rotası Eskişehir-Ankara ve Afyon-Konya oluyor.
Hava Yolu: Balıkesir ev sahipliği yaptığı 2 havalimanı ile hava yolunu tercih edeceklere çeşitlilik sunuyor. Balıkesir Merkez Havalimanı şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunurken, Balıkesir Koca Seyit Havalimanı ise Edremit ilçesinde yer alıyor.
Kara Yolu: Nerede olursa olsun size ait bir araç ile gezmek istiyorsanız ise Balıkesir’e şehirler arası otobüsler ile gelebilir daha sonrasında Balıkesir Şehir merkezi kiralık araçlar ile seyahatinize devam edebilirsiniz.
Havalimanlarından Şehir Merkezine Ulaşım
Balıkesir Merkez Havalimanı
Şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Balıkesir merkez havalimanı, 1998 yılında hizmet açılmış, 2001 yılında sivil uçuşlara kapatılmış ve 2007 senesinde tekrarda hizmete devam etmiş bir havalimanı. Haftanın 3 günü Ankara’dan direkt seferlerin bulunduğu havalimanının sadece iç hat seferleri bulunuyor. Havalimanından otobüs ya da taksi ile şehir merkezine gidebileceğiniz gibi kiralık araçları da tercih edebilirsiniz.
Otobüs: Havalimanına yürüme mesafesinde bulunan otobüs duraklarından geçen Halalca-Balıkesir otobüsler ile şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. 07.00-21.30 saatleri arasında seferleri bulunan otobüsler, merkeze ortalama yarım saatte ulaşıyor.
Taksi: Şehir merkezine oldukça yakın olan havalimanından taksiler ile de istediğiniz noktaya gidebilirsiniz. 15-20 dakikada şehir merkezine varacağınız yolculuk için havalimanındaki taksilerden birini tercih etmeniz yeterli.
Araç Kiralama: Balıkesir merkez havalimanı kiralık araba seçeneklerine göz atarak, seyahat programınıza göre rezervasyonunuzu oluşturabilirsiniz.
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı
Ankara ve İstanbul’dan direkt uçuşların yanı sıra 2010 yılından itibaren yurt dışı uçuşları da ev sahipliği yapan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı, Balıkesir’in turizmine büyük bir katkıda bulunuyor. Yılda 120 bin yolcu kapasitesine sahip havalimanı, Balıkesir’in yazlık ilçelerine yakınlığı ile oldukça ilgi görüyor. Balıkesir’e 80, Edremit’e 8 km uzaklıkta bulunan havalimanında tercih edebileceğiniz ulaşım seçenekleri arasında taksi, özel servisler ya da kiralık araçlar yer alıyor.
Taksi: Havalimanında 7/24 hizmet veren taksiler ile Edremit’e ya da Balıkesir’in diğer ilçelerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Seçeceğiniz rotaya göre taksi şoförlerinden detaylı fiyat bilgi alabilirsiniz.
Özel Servisler: Havalimanından kentin diğer noktalarına belediyenin toplu taşıma aracı bulunmasa da bu hizmeti özel şirketler sağlıyor. Burhaniye ve Ayvalık’a firmaların sunduğu servisler ile gidebileceğiniz gibi isterseniz hava yolu firmalarının ücretli/ücretsiz servislerinden rezervasyon yapabilirsiniz.
Araç Kiralama: Sadece Edremit bölgesinde değil Balıkesir’in diğer tüm noktalarına kesintisiz ve kolay ulaşım sağlamak için Balıkesir Koca Seyit Havalimanı araba kiralama hizmetini değerlendirebilirsiniz.
Balıkesir’e Ne Zaman Gidilir?
Balıkesir’in Ege kıyılarında Akdeniz, Marmara kıyılarında Karadeniz, iç kesimlerde karasal iklim görülür. Balıkesir gezinizin ağırlıklı rotası sahil beldeleri ise haziran, temmuz ve ağustos aylarını; doğa ve kültür gezisi yapacaksanız da nisan, mayıs, eylül ya da ekim aylarını tercih edebilirsiniz.
Balıkesir’de Gezilecek Yerler
Kaz Dağları
Çanakkale ve Balıkesir’in arasında bulunan Kaz Dağları, sadece bağlı olduğu kentlerin değil Türkiye’nin de önde gelen turizm merkezlerinden biri. Zengin bitki örtüsü ile eko turizme ilgi gösterenleri cezbeden Kaz Dağları’nda aynı zamanda çeşitli su kaynakları da bulunuyor.
Alp’lerden sonra en yüksek oksijen oranına sahip olan Şahinderesi Kanyonu’nda temiz hava almak, trekking yapmak ya da doğanın sunmuş olduğu eşsiz güzelliği fotoğraflamak için Edremit Kiralık Araçlar ile 15 km uzaklıktaki Kaz Dağı’na gidebilirsiniz.
Ayvalık
Sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin özellikle tercih ettiği Ayvalık, bozulmamış yapısı ile Balıkesir’in şirin ilçelerinden biri. Yaz turizminin yanı sıra kilise, cami, manastır gibi çeşitli tarihi dokuları ile de Ayvalık’ta gezilmesi gereken birçok yer bulunuyor. Cunda Adası’ndan sonra Ayvalık’ın diğer meşhur yerlerinin başında Şeytan Sofrası geliyor. Türkiye’de gün batımının en güzel izleneceği yerlerden biri olan Şeytan Sofrası’nın adının burada yaşayan bir şeytanın ayak izlerinden aldığı rivayet ediliyor.
Yaz tatilinizi Ayvalık’a değerlendirecekseniz 7 km uzunluğundaki Sarımsaklı Plajı’nda denize girebilir, yorgunluğunuzu tertemiz kumsal ve masmavi sularda atabilirsiniz.
Erdek
Balıkesir’in tatil ilçelerinden bir diğeri olan Erdek’te İstanbul ve Bursa’ya yakınlığı ile birçok kişinin yazlığı bulunuyor. Uygun fiyatlı yaz tatili yapmak isteyenler de Erdek’i tercih ederek pansiyon ya da butik otellerde konaklayabilir. Ilıman havası ile yaz/kış gidebileceğiniz Erdek’te Kyzikos Antik Kenti, Hadrianus Tapınağı, Kirazlı Manastırı gibi tarihi yerleri de görebilirsiniz.
Kuş Cenneti Millî Parkı
Balıkesir’in bir diğer doğal serveti ise Manyas’ta bulunan Kuş Cenneti. Asya-Avrupa- Afrika kıtaları arasındaki göç yolu üzerinde bulunan Kuş Cenneti, biyolojik açıdan uluslararası bir değer taşıyor. Kuş Cenneti Millî Parkı bünyesinde; 266 kuş, 118 bitki ve 23 balık türü bulunuyor.
Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde de adına rastlayacağınız Kuş Gölü’ndeki birbirinden farklı kuş türlerini görmek için Manyas kiralık arabalardan birini tercih edebilirsiniz.
Cunda Adası
Ege Denizi’nin en büyük dördüncü adası olan Cunda Adası, Ayvalık sınırları içerisinde bulunan 22 adadan yerleşime açık tek ada. Yaz aylarında yerli turizmin bilinen adreslerinden biri olan ada, Alibey Adası olarak da biliniyor. Adada Rumlara ait birçok kilise, manastır ve eski evler bulunuyor. Hem doğası hem de tarihi dokuları ile 1976 yılında sit alanı olarak kabul edilen Cunda Adası’nın dar sokaklarından geçip, adanın kendine ait havasını koklayabilirsiniz.
Zağnos Paşa Cami
Fatih Sultan Mehmet’in veziri Zağnos Mehmed Paşa tarafından yaptırılan cami, Balıkesir’in en büyük camisi. 1461 yılından yapılan ve hamam, türbe, muvakkıthane, muallimhane, bedestenden oluşan camiden günümüze sadece hamam ve cami kısmı kalmış. Cami, mimari yapısının yanı sıra Kurtuluş Savaşı sırasında Mehmet Akif Ersoy’un hutbe verdiği yer olarak da önem arz ediyor.
Kaplıcalar
Balıkesir’i cazibe merkezi haline getiren bir diğer özellik ise termal sular. Termal kaynakları ile Türkiye’nin beşinci sırasında bulunan Balıkesir’in birçok ilçesinde hem konaklayabileceğiniz hem de termal sulardan faydalanabileceğiniz tesisler bulunuyor. Mineralli sularda şifa bulmak, çamur kürlerinde vücudunuzu arındırmak ve dinlenmeye doymayacağınız kaplıcaları bahar ya da sonbahar aylarında tercih edebilirsiniz.
Balıkesir’de Nerede Kalınır?
Gerek doğası gerekse de tarihi ile turizmin değerlerinden biri olan Balıkesir’de seyahat amacınıza göre farklı konaklama seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Konumu ve elverişi toprakları ile Türkiye ekonomisine de katkı sağlayan Balıkesir’e iş seyahati gerçekleştirecekseniz ağırlık olarak merkezde bulunan kent otellerini tercih edebilirsiniz. Balıkesir’de butik otellerde konaklamak isterseniz aradığınız kaliteli hizmet ve konforu sahil kesimlerinde bulabilirsiniz. Özellikle yazın artan turist popülasyonu ile bu bölgelerde her bütçeye uygun otel bulunuyor.
Balıkesir’de Ne Yenir?
Ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan Balıkesir, ürettiği ürünler ile de mutfağını oldukça geliştirmiş bir şehir. “Türkiye’yi doyuran il” olarak da bilinen Balıkesir’de nereyi gezerseniz gezin o bölgeye ait tadabileceğiniz çeşitli lezzetler bulunuyor.
- Düğün çorbası
- Midye çorbası
- Keşkek
- Peynirli patlıcan
- Bigadiç güveci
- Sura
- Tirit
- Tavuklu mantı
- Saçaklı mantı
- Börülce ekşilemesi
- Sarımsaklı bulgur
- Zerde tatlısı
- Balıkesir kaymaklısı
- Höşmerim
- Mafiş tatlısı
- Ayvalık tostu
- Ayvalık lor kurabiyesi
- Susurluk ayranı
- Sallama
Balıkesir’de Ne, Nereden Alınır?
Gezi programınız Balıkesir’in hangi ilçesinde olursa olsun o yöreye ve Balıkesir’e ait birçok şey bulabilirsiniz. Balıkesir geleneksel pazarları hem Balıkesirliler hem de turistlerin alışveriş konusunda uğrak yerleri. Bu pazarlarda tatlıdan zeytinyağına, peynirden sebzeye kadar taptaze ürünleri satın alabilirsiniz.
Gıda dışında Balıkesir hatırası olacak ürünler almak için ise Gönen’in iğne oyalarını, Bigadiç’in el dokuması halılarını ya da İvrindi’nin çömlek ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Kalabalık nüfusunun yanı sıra öğrenci şehri de olan Balıkesir’de çeşitli markaların olduğu alışveriş merkezleri bulunuyor. Anafartalar ve Milli Kuvvetler Caddesi’ndeki AVM’lerden giysi, teknolojik ya da diğer ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.
Balıkesir Gece Hayatı
Balıkesir gece hayatı gideceğiniz mevsime göre değişiklik gösterebiliyor. Eğer yazın Balıkesir’in sahil kesimlerinde olacaksanız bar, meyhane, pub, disko gibi mekânların yanı sıra deniz kenarında düzenlenen etkinliklere katılabilirsiniz. Bunların yanı sıra birçok otelin restoranında canlı müzik gibi eğlencelerde de keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.
Balıkesir merkezinde gece hayatı yılın her döneminde oldukça canlı. Genellikle Milli Kuvvetler Caddesi’nde toplanan mekânlarda eğlence zevkinize göre alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
Balıkesir’deki Festivaller
Balıkesir’in tüm ilçelerinde yıl boyunca çeşitli festival ve kutlamalar gerçekleşiyor. Bazı kutlamalar yöresel olurken bazıları ise uluslararası düzeyde düzenleniyor ve hem yurt içinde hem de yurt dışında Balıkesir’in tanıtımına katkı sağlanıyor.
- Uluslararası Zeytinyağı Festivali (Ocak)
- Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali (Haziran)
- Uluslararası Plaj Hentbolu (Haziran)
- Türkiye Futbol Federasyonu Garanti Plaj Futbolu (Haziran)
- Geleneksel Rahvan At Yarışları Festivali (Haziran)
- Zeytinli Rock Festivali (Temmuz-Ağustos)
- Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri (Eylül)
- Kurtuluş Günü (Eylül)