Giresun Gezi Rehberi Fındık Cenneti Giresun
Karadeniz’in tarımda parlayan yıldızı Giresun, Türkiye’nin en büyük fındık üreticisi ve kirazın anavatanı olarak tüm dünyada adından söz ettiriyor. Fındık ve kirazın yanı sıra yemyeşil doğası ve uçsuz bucaksız yayları ile doğaseverlerin görmek istediği bir yer olan Giresun’da gezilecek yer ve tadılacak birçok lezzet bulunuyor.
Giresun Hakkında Genel Bilgiler
Ülke | Türkiye |
Dili | Türkçe |
Bölge | Doğu Karadeniz |
Nüfusu | 453.912 |
Yerel Saat | GMT+3 |
Para Birimi | Türk Lirası |
Priz Tipi | C |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 14.5°C |
İklimi | Karadeniz |
Yüz Ölçümü | 6.934 km² |
Bitki Örtüsü | Orman |
Geçim Kaynakları | Tarım, Balıkçılık, Ormancılık |
Telefon Kodu | +454 |
Giresun Nerededir?
Giresun; batıda Ordu, doğuda Trabzon ve Gümüşhane, güneyde Sivas ve Erzincan, kuzeyde Karadeniz kıyısına komşudur.
Giresun’un Alucra, Bulancak, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Kesap, Piraziz, Şebinkarahisar, Tirebolu ve Yağlıdere ile toplamda 16 adet ilçesi bulunuyor.
Giresun’a Nasıl Gidilir?
Karadeniz’in doğusunda bulunan Giresun; Ankara’ya 600, İstanbul’a 930 km uzaklıkta yer alıyor. Kara yolundan gitmek isteyenler şehirler arası otobüsleri kullanabileceği gibi özel araçları ile uzun ama keyifli bir yolculuk da yapabilirler.
Giresun’a kısa sürede ulaşmak isteyenler hava yolunu tercih edebilirler. Giresun şehir merkezine 26 km uzaklıkta bulunan Ordu-Giresun Havalimanı’na Ankara’dan ve İstanbul’dan aktarmasız uçak seferleri gerçekleştiriliyor.
Ordu-Giresun Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Ordu-Giresun Havalimanı, Türkiye’de denizin üzerine inşa edilen tek havalimanıdır. Dünyada Japonya’dan sonra ikinci olan bu havalimanı Giresun ve Ordu’yu ziyaret etmek isteyenlere hizmet vererek yıl içerisinde yurt içi ve yurt dışından birçok turisti ağırlıyor. Giresun’un Pipariz ilçesi ile Ordu’nun Gülyazı ilçesinin arasında bulunan havalimanından Giresun şehir merkezine yaklaşık 20 dakikada gidebilirsiniz.
Havaş servisi: Ordu-Giresun Havalimanı’nda bulunan Havaş servisleri hem Ordu’ya hem de Giresun’a hizmet veriyor. 30 dakikada Giresun şehir merkezine ulaşım sağlayan servislerin kalkış saatleri uçakların havalimanına inişine göre belirleniyor. Servisler, havalimanından sonra Bulancak, Merkez, Keşap, Espiye, Tirebolu, Görele ve Eynesil güzergâhını 2 saatte tamamlıyor.
Taksi: Havalimanında 7/24 hizmet veren taksiler ile günün her saatinde Giresun şehir merkezine yolcuk yapmak mümkün. 20 dakika süren yolculuğun tutarı ise 60-70 TL arasında değişiyor.
Araç Kiralama: Hem şehir içinde hem de havalimanından şehir merkezine ulaşımda Giresun’da çok fazla seçenek bulunmuyor. Gezilecek yerler arasında sürekli taksi kullanmamak ve bütçenizi korumak için Ordu-Giresun havalimanı araç kiralama hizmetinden faydalanabilirsiniz. Kiralık araçlar, uygun fiyatları ile cazip bir hale geldiği gibi Giresun seyahatinizi daha özgür hale getiriyor.
Giresun’a Ne Zaman Gidilir?
Karadeniz ikliminin özelliklerini taşıyan Giresun, yılın 160 günü yağış alır. Kışları sert ve yağışlı geçen Giresun’a seyahat için uygun zaman dilimi haziran, temmuz ve ağustos aylarıdır. Bu aylarda yine yağışlı günler kendini gösterse de ortalama sıcaklık 23°C civarında seyreder. Giresun gezi programınıza göre hava durumuna bakmanız ve bavulunuza yağmurluk, şemsiye gibi sizi koruyacak eşyalar eklemenizi tavsiye ederiz.
Giresun’da Gezilecek Yerler
Giresun Kalesi
M.Ö. 2. yüzyılda Pontus Kralı 1. Farnakes tarafından yapıldığı düşünülen Giresun Kalesi, kenti ikiye bölen yarımadanın en yüksek yerinde yer alıyor. Sur ve saray kalıntılarını, oyulmuş taş mağaraları ve tapınak örenlerini görebileceğiniz kalede aynı zamanda Atatürk’ün koruma komutanlığını yapan Gazi Osman Ağa’nın mezarı bulunuyor.
Giresun Adası
Karadeniz’de bulunan iki adadan biri olan Giresun Adası, Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanılan tek ada olma özelliği taşıyor. Tarihi ile ilgili çeşitli efsanelere ve belgesellere konu olsa da adada bulunan sur kalıntıları, toprak fıçıları ve manastırın kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Bitki örtüsü çeşitliliği ve tarihi kalıntıları ile turistlerin özellikle görmek istediği Giresun Adası’na kıyıdan kalkan feribotlar ile ulaşım sağlamak mümkün.
Kümbet Yaylası
Giresun’unda 8 tane yayla bulunsa da en çok turist ağırlayan Kümbet Yaylası oluyor. Tarihi ve kültürel yapıların yanı sıra her mevsim değişen bitki örtüsünde seyre dalacağınız bu yaylada dinlenmek ve konaklamak için tesisler de bulunuyor.
Giresun merkez kiralık araçları tercih ederek 60 km uzaklıkta bulunan Kümbet Yaylası’na Çaldağ, İnişdibi ve Yavuzkemal rotalarını izleyerek gidebilirsiniz.
Giresun Müzesi
1860’lı yıllarda Rumlar tarafından yapılan Gogora Kilisesi; 1924 yılına kadar dini yapı, 1948-1967 yılları arasında ise cezaevi olarak kullanılıyor. Cezaevinin kaldırılmasından sonra yıkılma ile karşı karşıya kalan tarihi Gogora Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarılıyor ve Giresun Müzesi olarak hizmet vermeye devam ediyor. Müzede, Giresun bölgesinden toplanmış ve diğer müzelerden taşınmış arkeolojik ve etnografik eserler ziyaretçilere sergileniyor.
Meryemana Manastırı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre kaya içine oyularak yapılan ikinci manastır olan Meryemana Manastırı, M.S. 2. yüzyıldan itibaren Hristiyan din adamlarına hizmet vermiş. 1940’lı yıllara kadar çevre illerdeki Rumların 3 gün ibadet yaptığı bu manastır, Sümeyla Manastırı’na benzerliği ile de Giresun’a gelen turistlerin dikkatini çekiyor.
Giresun’da Nerede Kalınır?
Giresun merkezde ya da gelişmiş ilçelerinde bütçenize uygun konaklama seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. İş insanları ve turistler için 4 yıldızlı otellerin bulunduğu Giresun’da pansiyon, butik otel gibi daha uygun fiyatlı yerler de tercih edilebilir. Giresun’da doğa ile iç içe kalmak ve bol oksijenli bir güne uyanmak isteyenler ise yaylalardaki dağ evlerinde konaklayabilir.
Giresun Fındığı ve Kirazı
Dünya ve Türkiye Giresun’u fındığı ile tanıyor. 13 ilinde 117.729 hektarlık bölümde 80 bin çiftçi tarafından yetiştirilen fındıklar dünyanın en üstün nitelikli fındıkları olarak kabul ediliyor. Karadeniz bölgesinde yer alan Ordu, Trabzon ve Rize’de de fındık üretimi olmasına rağmen dünya “Giresun kalitesi” arıyor. Ayrıca dünyanın en büyük fındık kuruluşu olan FİSKOBİRLİK’in genel müdürlüğü Giresun’da bulunuyor.
Giresun fındığı ile meşhur olsa da aslında çoğu kişi kirazın anavatanının Giresun olduğunu bilmemekte. M.Ö. 74 yılında Romalı Komutan Lucullus, Doğu Karadeniz seferinde bu bölgedeki kiraz fidanlarından Roma’ya götürüyor ve kiraz tüm dünyaya yayılmış oluyor. Dünyada ve Türkiye’deki önemini ise 1989 yılında Japonya’nın kiraz üretim merkezi Sagae’nin Giresun’u “kardeş şehir” ilan etmesi ile geri kazanıyor.
Giresun’da Ne Yenir?
Karadeniz bölgesindeki her mutfakta olduğu gibi Giresun mutfağında da çeşitlilik, tazelik ve lezzet hâkim. Karalahana sarması, fasulye turşusu, hamsi gibi Karadeniz’in olmazsa olmaz yemeklerinin yanı sıra Giresun’a has lezzetleri de tatmalısınız.
- Görele pidesi
- Fındıklı börek
- Mendek çorbası
- Çalı çiçeği çorbası
- Pezik
- Isırgan yemeği
- Galdirik kavurma
- Kiraz tuzlusu kavurması
- Siron
- Darı unu helvası
- Fındıklı tel kadayıfı
Giresun’da Ne, Nereden Alınır?
Her şehirden olduğu gibi Giresun’dan da magnet, el dokuması işler vb. hediyelik eşyaları alabilirsiniz. Ama Giresun’dan mutlaka almanız gerekenlerin başında fındık geliyor. Ezmeden yağına kadar fındığın birçok çeşidini bulabileceğiniz Giresun Fındık Evi ya da Fiskobirlik Satış Reyonu’ndan alacağınız doğal ürünlerin tadını başka bir yerde bulamayacağınıza emin olabilirsiniz.
Çay tiryakisi iseniz de Tirebolu ilçesinin markalı Tirebolu 42 çayından alabilir, evinize döndüğünüzde Giresun gezisinin yorgunluğunu bu çayla atabilirsiniz.
Giresun Gece Hayatı
Gündüz saatlerinde hareketli olan Giresun, geceleri sakinliğini koruyor. Giresunluların gece hayatına çok fazla düşkün olmamasından dolayı mekân çeşitliliği bulamayacağınız Giresun’da otellerin bar ya da restoranlarında vakit geçirebilirsiniz. Giresun sokaklarında zaman geçirmek isteyenleri ise canlı müzik ile misafirlerini ağırlayan merkezdeki kafeler karşılıyor.
Giresun’daki Festivaller
Doğasını ve kültürünü her yıl çeşitli etkinlikler ile yaşatan Giresun’da özellikle yaz aylarında birçok festivale denk gelebilirsiniz. Yaylalarından ilçe meydanlarına kadar Giresun’un her köşesinde karşılaşacağınız bu etkinliklere mutlaka katılın ve Giresun halkının eğlencesine ortak olun.
- Uluslararası Giresun Aksu Festivali (Mayıs)
- Uluslararası Kemençe ve Horon Festivali (Temmuz)
- Uluslararası Dereli Kümbet Kültür, Turizm ve Sanat Festivali (Temmuz)
- Uluslararası 26. Bektaş Yayla Festivali (Temmuz)
- Fındık Festivali (Temmuz)
- Kuşdili Kültür, Turizm ve Sanat Festivali (Ağustos)
- Çamoluk Bal Festivali (Eylül)