Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir
İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan oldukça önemli şehirlerden birisidir. Kızılırmak bu bölgeden geçer ve buranın topraklarının değerli, bereketli olmasını sağlar demek mümkün. Kırıkkale bunun yanı sıra tarihi yapısı ile de dikkat çeken bir yapıda. Şehrin tam olarak 9 ilçesi var. Yakın zamanda şehir olmuş olsa da burada birçok uygarlığın yaşadığını tahmin etmek sadece sahip olduğu bereketli topraklara bakarak dahi mümkün. Şehrin en büyük eksikliği şu ana kadar herhangi bir arkeolojik kazı geçirmemiş olması olabilir. Şehirde bu tarz bir çalışma yapılsa birçok eski medeniyetin izlerine rastlanacağı kesin. Japonlar kısa bir süre önce şehirde ufak bir araştırma yapmasına rağmen oldukça önemli ve şaşırtıcı bulgulara rastlamışlardır fakat bu araştırmanın devamı henüz gelmemiştir.
Kırıkkale Tarihi Hakkında Bilgiler
Tarihi kent Kırıkkale tarihi hakkında bilgiler edinmek isterseniz buranın uğruna savaşılan bir yer olduğunu tahmin etmeniz oldukça mümkün. Şehrin sadece köylerinde araştırma yapıldığında dahi 21 adet höyük ile düz iskan bölgelerine denk gelinmiştir. Derinlemesine bir araştırma yapıldığında su kenarında olan bu şehrin çok önemli bir başkent olma ihtimali dahi yüksektir. Bunun nedeni o dönemlerde su kenarında ve bereketli topraklarda yaşamanın önemidir. Bu bölgeler; ticaret ve üretim alanı olarak ve insanların yaşamlarını sürdürmeleri için ideal topraklar olduğundan genelde bu bölgelerde mücadeleler oldukça çetin olmuştur. Şehirde; Asur, Helenistik Roma, Frig, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu gibi devletlerin önemli kalıntılarına ve aynı zamanda yerleşim yerlerine rastlamak mümkündür.
Kırıkkale’de Gezilecek Yerler Listesi
Aslında Kırıkkale’de gezilecek yerler listesi çok kabarık değil. Rahat bir şekilde şehrin güzel ve yeşil yapısı ile birlikte gezi yapabilirsiniz. Şehrin çok eski bir tarihe sahip olduğunu ve oldukça fazla medeniyete ev sahipliği yaptığını unutmamanız yeterlidir.
- MKE Silah Sanayi Müzesi: 1990 yılında faaliyet göstermeye başlayan bir müzedir. Şehrin en önemli müzelerinden birisidir. Osmanlı döneminden bu yana kullanılan silah türleri sergilenmektedir.
- Sulu Mağara: Fosil olarak ele alınması gereken bir mağaradır. Yarısı yapay olarak elde edilmiş yarısı ise doğal bir mağaradır ve birçok kişi bu mağarayı görmek için şehre gelmektedir.
- Ceritkale Kaya Mezarları: Demir çağından bugüne kadar gelmiş özel bir alan olduğunu söylemek mümkündür. Kayalar içerisine oyularak mezar odaları yapılmıştır. Şehrin ne kadar eski bir tarihe dayandığının kanıtı niteliğindedir.
- Çeşnigir Köprüsü: Selçuklu eserlerinden birisidir. 13. Yüzyılda yapıla bir eser olduğu bilinmektedir. Yavuz Sultan Selim döneminde köprü yeniden inşa edilmiştir. Trafik akışının da yapıldığı bir köprüdür ancak baraj yapımı sonucunda artık çalışmamaktadır.
- Karaahmetli Tabiat Parkı: Kırıkkale şehrinin milli parkıdır. 2009 yılından beri milli part olarak koruma altındadır ve bir sit alanı olarak görülmektedir. Görülmeye değer bir tabiat örtüsü vardır.
- Konak: Çok eski bir konak yapısıdır. Ahşap bir iskelete sahiptir ve henüz bir tadilat geçirmemiştir. Marsilya adı verilen bir kiremit ile örme yapılmıştır.
- Tarihi Evler: Türklere özgü evlerdir. Kültür bakanlığı tarafından da tescillidirler. 2 katlı bir yapıdadırlar. Ankara’nın sivil mimarisi ile paralel bir yapıları vardır.
Bunlara ek olarak Kırıkkale’ye gittiğiniz zaman mutlaka; Büklükale Ören Yeri, Çeşnigir caddesi, Kızılırmak Havzasını görmeyi ihmal etmeyin.
Kırıkkale Lezzetleri
Genelde Kırıkkale lezzetleri bu topraklara çok eski dönemlerden miras kalmış lezzetlerdir denebilir. Verimli topraklardan elde edilen ürünler ile yapılan yemeklerin lezzeti ise üst seviyede denebilir.
- Yoğurtlu tarhana çorbası
- Tuvalak; içerisinde et ve bulgur bulunan sulu bir çorba türü
- Katma aşı
- Sızgıt; bir et yemeği
- Omaç; yufka, yumurta ile yapılan bir yemek
- Madımak
- Keskin Tava
- Sarığı burma
- Hasibe tatlısı
- Batırma; bir tür tatlı.
Kırıkkale et yemeklerine ve tatlı türlerine düşkün bir mutfak yapısına sahip. Aynı zamanda sebzenin de oldukça aktif kullanıldığı bir mutfak.
Kırıkkale Camileri
Günümüzdeki Kırıkkale Camiileri görmeye değer yapılar ve buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmeniz gerekli.
- Hasandede Camii ve Türbesi: Kesme taştan yapılmış olan türbe ile camii yan yanadır. Turuncu yapısı ile kemerli yapısı özellikle mimari özellikleri ile dikkat çekmektedir.
- Callı Camii ve Türbesi: 12. Yy döneminde yapılan bir yapıdır. Camiinin en dikkat çeken yönlerinden birisi caminin tavandaki işçiliğidir. Muhteşem bir ahşap işçiliğinden bahsetmek mümkündür.
- Koçubaba Camii ve Türbesi: 15. Yy dönemine ait bir yapıdır. Camii yeniden yapılmak zorunda kalmıştır ancak Türbe onarım ile kurtarılabilmiştir. Birçok onarım yapılan türbe; özgün bir şekilde kalmayı başarmıştır. Sekizgen bir yapısı olan ve külah şeklinde bir çatısı olan türbenin mimarisi oldukça dikkat çekicidir. İçerisinde Alevi Şeyhi olarak bilinen Koçubaba’nın sandukası yer alır.
Kırıkkale ve Ulaşım
Bölgede Kırıkkale ve ulaşım söz konusu olduğu zaman buraya; şehirler arası otobüs ile gelmeniz mümkündür. Ankara ile çok mesafesi olmayan ile Ankara’ya yakınsanız önce Ankara’ya geçerek gelmeniz mümkündür. İsterseniz özel araçlarınız ile de buraya ulaşım sağlayabilirsiniz oldukça bilinen ve kaliteli bir karayolu güzergahında yer almaktadır. Şehir merkezine otogara gelmeniz halinde 1 km uzaklıktasınız demektir. Kırklareli aynı zamanda demir yolu ile de ulaşılmanın mümkün olduğu bir yer. Van Gölü Ekspresine binmeniz halinde şehre rahat bir şekilde gelebilirsiniz.