Adana Gezi Rehberi Adana’da Ne Yapılır?

Lütfen Bekleyiniz....

Adana Gezi Rehberi Adana’da Ne Yapılır?

  • 23.01.2024
  • 8
  • 74 Okunma
Adana Gezi Rehberi Adana’da Ne Yapılır?

Gastronomi turizmi ile olduğu kadar kültür ve tarihiyle de dikkat çeken Adana, ilk çağdan itibaren birçok krallık ve imparatorluğa ev sahipliği yapmış kentlerden birisi. Konumu ve verimli toprakları ile yerleşimin olduğu ilk günden beri önemli bir ticaret merkezi olan Adana, Türkiye’nin en kalabalık altıncı şehri olma özelliğini de taşıyor.

Her karesinde tarih yatan Adana’nın ismi de kendisi gibi eskilere dayanıyor. Köklü uygarlıklardan biri olan Hititlerin kaya kitabelerinde Adana’ya dair en eski yazılara ulaşılmış ve bu kitabede Adana yöresinden Uru Adania olarak bahsedilmiştir.

Adana Hakkında Genel Bilgiler

Ülke Türkiye
Dili Türkçe
Bölge Akdeniz
Nüfusu 2.220.125
Yerel Saat GMT+3
Para Birimi Türk Lirası
Priz Tipi C
Yıllık Ortalama Sıcaklık 19.1°C
İklimi Akdeniz
Yüz Ölçümü 13.844 km²
Bitki Örtüsü Maki
Geçim Kaynakları Tarım, Tekstil, Turizm, Hayvancılık, Madencilik
Telefon Kodu +322

Adana Nerededir?

Akdeniz Bölgesi’nin kıyısında, Toroslar ve Amanos Dağları ile çevrili olan Adana, Anadolu yarımadasının güneyinde konumlanıyor. Seyhan ve Ceyhan Nehirlerinin geçtiği Adana; Kayseri, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Niğde ve Mersin illeri ile çevrili. Güneyinde Akdeniz bulunan Adana’nın Seyhan, Çukurova, Sarıçam ve Yüreğir başta olmak üzere 15 ilçe ve belediyesi bulunuyor. 

Adana’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin önemli ticaret merkezi olması nedeniyle Adana’ya birçok ulaşım çeşidi bulunuyor. Özel aracınız ya da otobüs seferleri ile Türkiye’nin her yerinden ulaşabileceğiniz Adana’ya isterseniz Mersin’den kalkan trenlerle 45 dakika da gitmeniz mümkün. Adana’ya hızlı ve konforlu ulaşım istiyorsanız ise şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanına yurt içi veya yurt dışından alabileceğiniz uçak biletleri ile varmak mümkün.

Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Havalimanından şehir merkezine ulaşımda belediye otobüsü, minibüs, taksi, servis ve araç kiralama hizmetleri bulunuyor.

Otobüs: 06.00-19.30 saatleri arasında havalimanından kalkan 125, 135, 401 ve 407 numaralı otobüsler ile şehir merkezine ve çeşitli ilçelere varmanız mümkün. Otobüs ile şehir merkezindeki metroya varıp dilerseniz yolculuğunuza metro ile de devam edebilirsiniz.

Minibüs: Otobüsten sonra en çok tercih edilen toplu taşıma seçeneklerinden biri de minibüsler. Minibüsler, havalimanı-şehir merkezi meydan hattı arasında hizmet veriyor.

Taksi: Otobüs ve minibüslerin akşam saatlerinde yolcu taşımamasından dolayı 7/24 hizmet veren taksiler ile şehir merkezine ya da istediğiniz yere rahatlıkla gidebilirsiniz.

Servis: Havaş’ın havalimanından Adana’nın çevre illeri Osmaniye ve Mersin’e servisi bulunuyor. Osmaniye’ye günde 3 sefer bulunurken Mersin’e Adana’ya inen tüm uçuşlar için servis düzenleniyor.

Araç Kiralama: Havalimanından şehir merkezine ya da Adana’nın diğer ilçelerine gitmek için tercih edebileceğiniz araç kiralama hizmeti konforlu ve hızlı bir ulaşım seçeneği oluyor. Adana Şakir Paşa Havalimanı hizmetinden yararlanabileceğiniz gibi Ceyhan Araç Kiralama, Çukurova araç kiralama, Yüreğir Araç Kiralama, gibi Adana’nın tüm ilçelerine uygun fiyatlı araç kiralayarak ulaşabilirsiniz.

Adana’ya Ne Zaman Gidilir?

Adana; yazları çok sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz iklimine sahip. 34.5°C yıllık ortalaması ile ağustos en sıcak ay olurken 9.5°C ile en soğuk ay ise ocak. Yaz aylarında bunaltıcı havalarda gezmek daha zor olacağından bahar ayları Adana’da gezmek için en ideal dönem. Adana’nın önemli tarihi ve turistik mekanlarını, müzelerini gezmek için ise 2-3 gün yeterli olacaktır.

Adana’da Gezilecek Yerler

Sadece Türkiye’den değil dünyanın dört bir yanından turist ağırlayan Adana’da yüzyıllardan beri günümüze kadar gelmiş tarihi ve mimari yapıtlar bulunuyor. Kentin görülmesi gereken önemli yerlerinden düzenlediğimiz liste ile şehir turunuzu planlayabilirsiniz.

Taş Köprü

Adana deyince akla gelen yapılardan ilki olan Taş Köprü, 310 metre uzunluğu ve 11.40 metre genişliği ile Seyhan Nehri üzerinde bulunuyor. Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birleştiren bu köprünün tarihi ise Roma dönemine dayanıyor. Osmanlı döneminde ve günümüzde birkaç kez restore edilse de Taş Köprü halen daha kullanılmaya devam ediyor. Bu özelliği ile köprü dünya üzerinde kullanılmaya devam edilen en eski köprü olarak da biliniyor. 

Adana Arkeoloji Müzesi

Adana ve çevresindeki tüm tarihi kalıntıların sergilendiği Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin en eski on müzesinden biri. 1924 yılında kurulan müzede 17.071 adet arkeolojik eser ve 26.547 adet sikke bulunuyor. Bu eserlerin bir kısmı Hitit, Asur, Frig, Fenike, Roma ve Bizans dönemlerine ait lahit, heykel, madeni paralar, çanak ve çömlekken bazıları ise Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait İslami eserler, giyim, el işinden oluşuyor.

Ulu Cami (Ramazanoğulları Cami)

Ramazanoğulları Beyliği’nin başyapıtı olarak bilinen ve 16. yüzyılda yapılan Ulu Cami, Adana’nın en eski yapılarından biri. 1998 yılında kurulan Sabancı Cami’den önce kentin en büyük cami olma statüsünü koruyan Ulu Cami’nin mimarisinde Selçuklu ve Memluk’un izleri bulunuyor.

Büyük Saat

Adana’nın diğer önemli yerlerinden biri olarak kabul edilen Büyük Saat, 32 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun saat kulesi unvanını taşıyor. 1882 yılında tamamlanan saatin derinliğinin 35 metre olduğunu düşünülüyor.

Adana Merkez Park

Adana, tarihi eserleri olduğu kadar birçok park ve koruma altına alınmış bahçeye de ev sahipliği yapıyor. Seyhan Nehri’nin her iki yakasında ve Sabancı Cami’nin kuzeyinde bulunan Adana Merkez Park, toplamda 33 hektarlık bir alana yayılıyor. Parkta 2 bin 100 kişilik amfi şeklinde tiyatro ve birçok aktivite alanı bulunuyor. Bunun dışında park ağaç ve bitki türleri ile de oldukça dikkat çekiyor. Adana Merkez Park’ın botaniğinde eğitim amaçlı da kullanılan 512 bitki türü yer alıyor.

Varda Köprüsü

Tarihte ticaretin nabzını tutan İpek Yolu’nun yerini alması için Almanlar tarafından yapılan Varda Köprüsü, Alman Köprüsü olarak da biliniyor. Berlin-Bağdat demir yolu hattının devamı olarak düşünülen ve çelik kafes örme tekniği ile yapılan köprü, 200 metre uzunluğunda ve 99 metre yüksekliğinde. Adana şehir merkezinden 70 km uzaklıkta bulunan köprüye en rahat ulaşım seçeneği ise araç kiralama ya da günü birlik turlar. Karaisalı ilçesinden araç kiralayarak rahatça Varda Köprüsü’ne ulaşabilir, gönlünüzce hem doğayı hem de köprüyü inceleyebilirsiniz.

Adana’da Nerede Kalınır?

Gerek ticaret gerekse turizm açısından olsun Adana’da her seyahate uygun otel ya da pansiyon bulunuyor. Hilton, Divan, Sheraton gibi dünyaca ünlü ve 5 yıldızlı otelleri tercih edebileceğiniz gibi Adana’nın yerel otellerinde de kalabilirsiniz. Rezervasyon yapacağınız otelin gezi planınızda yer alan yerlere yakın olmasına dikkat ederseniz yorulmadan keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Kentte ayrıca tarihi dokusu bozulmayan pansiyon ya da apartlar da yer alıyor.

Adana’da Ne Yenir?

Türkiye’de lezzet durakları denilince ilk sıralarda yerini alan Adana, özellikle kebabı ile nam salmış durumda. Göçlerle harman olmuş ve nesilden nesile aktarılırken kaybolmayan Adana mutfağından listelediğimiz lezzetlerin tadına bakmadan tatilinizi sonlandırmayın.

  • Adana kebabı
  • Ciğer şiş
  • Analı kızlı köfte
  • Şalgam Suyu
  • Kabak çintme
  • Bici Bici
  • Karsambaç
  • Sıkma
  • Aşlama
  • Şırdan
  • Muzlu süt

Adana’da Ne, Nereden Alınır?

Adana gezinizde hem tarihi hem de gastronomi turu ile keyifli saatler geçirebilirken Adana’ya özgü hediyeler ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Büyük Saat’i gezdikten sonra hemen yanındaki Tarihi Kazancılar Çarşı’sında aradığınız her şey var. Bu çarşıda Adana’ya özgü Karatepe kilimlerinden ya da hediyelik eşyalar satan dükkanlardan çeşitli hediyeler bulmak mümkün. Adana Çakmak Caddesi ve Gazipaşa Bulvarı’nda ise ünlü mağazalardan alışveriş yapabilir aynı zamanda günlük ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz.

Adana’da Gece Hayatı

Adana gece hayatı ile de her türlü zevke hitap ediyor. Gittiğiniz yörenin geleneksel eğlencelerine dahil olmak ve farklı deneyimleri yaşamak istiyorsanız Adana gecelerinde sizleri karşılayan birçok fasıl mekânları bulabilirsiniz.

Akşamüstü keyif yapmak ve hafif bir şeyler içmek istiyorsanız ise Şinasi Efendi Caddesi ya da Ziya Paşa Bulvarı’nda yer alan ünlü markaların restoranlarına veya publarına gidebilirsiniz.

Türkiye’deki birçok şehirde bulunan Hayal Kahvesi, Adana’da hemen hemen her gece bir etkinlik düzenliyor. Rock ve metal müzik sevenler için de mekânların bulunduğu Adana’da fiyatların cep yakmaması tatilinizi daha keyifli hale getirecek.

Adana’daki Festivaller 

Adana özellikle sinemaya olan bağlılığı ve dünyaca ünlü film festivali ile oldukça ziyaretçi çekiyor. Sanata dair birçok festivalin yer aldığı kentte baharın gelişi de ayrı bir coşku ile kutlanıyor. Gezinizi bu festival ve karnavallardan birine denk getirme şansınız olursa çok eğleneceğinizi ve renkli görüntülere şahit olacağınızı unutmayın.

  • Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali (Eylül)
  • Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı (Ninsan)
  • Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali (Mart-Nisan)
  • Uluslararası Adana Havacılık ve Yamaç Paraşütü Festivali (Ekim)
  • Adana Lezzet Festivali (Ekim)

Adana Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Türkiye’de pamuk en çok Çukurova bölgesinde yetişir.
  • Adana yazın 50°C’yi görmekte. Bu yüzden eğer tatiliniz yaz mevsimine denk gelecekse kıyafetlerinizi buna göre seçmelisiniz.
  • Yılmaz Güney, Salih Güney, Muzaffer İzgü, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Suna Kan, Şener Şen, Ümit Besen, Yılmaz Köksal, Hasan Şaş, Fatih Terim, Ferdi Tayfur, Aytaç Arman, Kıvanç Tatlıtuğ gibi Türkiye’nin ünlü isimleri Adana’da doğmuştur. Adana bu yüzden de sanatçı yetiştiren yer olarak anılmakta.

Şunlar da hoşunuza gidebilir

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi, gezilecek yerleri, yemek kültürü ve daha pek çok özelliği ile İstanbul gezi rehberi her zaman araştırılan konulardan biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sarayları, müzeleri, köşkleri, bahçeleri, parkları ve daha…

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ziyaret ettiği ve ülkemizin en büyük üçüncü kentidir. Haliyle İzmir gezi rehberi konusunda merak edilen pek çok husus bulunmaktadır. İzmir Körfezi üzerine kurulu…

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Günübirlik gezilerde araç kiralamak oldukça mantıklıdır. Çünkü ucuz araç kiralama firmaları sayesinde herhangi bir ek ücret ödemeden kiraladığınız araçla dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Öte yandan Karadeniz’in gezilecek en güzel yerlerinden olan…

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında adeta bir cenneti andıran Ege Bölgesi, mutlaka araç kiralayarak gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu yüzden araç kiralayarak Ege turu nasıl yapılır konusunda birçok araştırmanın gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.…

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Tarihi güzellikleri ve misafirperverliği ile tanınan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu gezi turu yapmak isteyenler için sayısız alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan araç…

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun’a seyahat edecekler için hazırladığımız Samsun gezi rehberi yazımızda, bölgenin ilgi çeken yerleri başta olmak üzere gezilecek yerler, meşhur yemekleri, ulaşım ve araç kiralama seçenekleri üzerinde yoğunlaşacağız. Öte yandan Samsun,…

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Ülkenin başkenti olması, düzenli ve nizami olan sokak yapısı, önemli üniversiteleri ve bünyesinde bulundurduğu konsolosluk sayısı ile dahi dikkat çeken bir şehir. Kurtuluş savaşına…

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan oldukça önemli şehirlerden birisidir. Kızılırmak bu bölgeden geçer ve buranın topraklarının değerli, bereketli olmasını sağlar demek mümkün. Kırıkkale bunun yanı sıra tarihi yapısı ile…

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya denince akla ilk gelen detay Türkiye’nin en büyük ili olması oluyor. Konya; İç Anadolu Bölgesi için önemli bir şehir. Tarihi olarak birçok önemli anlamı olan şehir, şehzadeler şehri olarak…

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Bu şehri doğru bir plan dahilinde gezerseniz sadece 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Görülmeye değer birçok yeri olan bu şehri bazılarınız Peygamberler şehri…