Trabzon Gezi Rehberi Karadeniz’in İncisi Trabzon

Lütfen Bekleyiniz....

Trabzon Gezi Rehberi Karadeniz’in İncisi Trabzon

  • 23.01.2024
  • 8
  • 477 Okunma
Trabzon Gezi Rehberi Karadeniz’in İncisi Trabzon

Trabzon’a gidecekseniz öncelikle belirtmek isteriz ki hafta sonu kaçamağı değil uzun bir seyahat programı yapmalısınız. Çünkü şehir merkezinden ilçelerine kadar Trabzon’un her yeri görülmeye değer. Doğanın içine yerleşmiş tarihi, uçsuz bucaksız yaylaları ve mutfağı ile şehir hayatına dönmek istemeyeceğiniz Trabzon, dağından denizine kadar sizi içine çekecek.

Trabzon Hakkında Genel Bilgiler

Ülke Türkiye
Dili Türkçe
Bölge Doğu Karadeniz
Nüfusu 807.903
Yerel Saat GMT+3
Para Birimi Türk Lirası
Priz Tipi C
Yıllık Ortalama Sıcaklık 14.7°C
İklimi Karadeniz
Yüz Ölçümü 4.662 km²
Bitki Örtüsü Orman
Geçim Kaynakları Tarım, Hayvancılık
Telefon Kodu +462

Trabzon Nerededir?

Türkiye’nin kuzeyinde, Karadeniz sahili ve Zigana Dağları arasına kurulmuş olan Trabzon; batıda Giresun, doğuda Rize, güneyde Gümüşhane ile komşudur.

Trabzon’a Nasıl Gidilir?

Karadeniz turu yapacaksanız ve duraklarınızdan birisi Trabzon ise kara yolunu tercih edebilirsiniz. Trabzon’a rahat bir yolculuk için ise hava yolu en çok kullanılan ulaşım seçeneği. Türkiye’nin birçok ilinden direkt uçuşlar ile kullanacağınız bu seçenek ile varış noktanız ise şehir merkezine 6 km uzaklıkta bulunan Trabzon Havalimanı olacak.

Trabzon Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

1957 yılında açılan Trabzon Havalimanı, sadece Trabzon’a değil tüm Karadeniz bölgesine hizmet veriyor. Hem iç hat hem de dış hat olmak üzere yıl boyunca birçok sefer düzenleyen havalimanından şehir merkezine ulaşımda otobüs, minibüs, Havaş servisleri, taksi ya da araç kiralama hizmetini kullanabilirsiniz.

Otobüs: Şehir merkezine gitmek için toplu taşıma aracına binmeyi tercih ediyorsanız havalimanı çıkışında, ana yol üzerinde bulunan duraktan 13, 18, 20 ve 32 numaralı otobüslere binebilirsiniz. Farklı güzergâhlar üzerinden varacağınız şehir merkezine yolculuk ise yaklaşık 30 dakika sürüyor.

Minibüs: Yine otobüs duraklarından bineceğiniz minibüslerle şehir merkezine aynı sürede varabilirsiniz. Her 10 dakikada bir havalimanı durağından geçen minibüsler Trabzon’un merkezi sayılan Meydan’a kadar yolcu taşıyor.

Havaş Servisleri: Türkiye’nin birçok havalimanından şehir merkezine ulaşım sağlayan Havaş, Trabzon’da da kullanılan diğer bir ulaşım seçeneği. Tanjant Yolu, Tanjant Erdoğdu Kavşağı, Yavuz Selim Bulvarı, Uzunkum ve Beşirli güzergâhlarını takip ederek şehir merkezine ulaşan servisler sadece iç hat yolculara hizmet veriyor.

Taksi: Şehir merkezi havalimanına çok yakın olduğundan dolayı toplu taşıma aracı dışında taksileri de tercih edebilirsiniz. Hem ekonomik hem de rahat bir yolculuk sunan taksiler havalimanından 7/24 ulaşım sağlıyor. Şehir merkezi yerine diğer turistik bölgelere gidecekseniz ise taksiye binmeden önce pazarlık yapmanızı tavsiye ederiz.

Araç Kiralama: Özgürce seyahat etmek için tercih edilen araç kiralama hizmeti özellikle Trabzon’da sizi oldukça rahat ettirecek. Yaylardan başlayan ve diğer ilçelerine devam eden bu yolculuğa Trabzon Havalimanı Araç Kiralama ile başlayabilirsiniz. Trabzon’un farklı bölgelerinde iseniz de Kiralacar’ın her noktadan sunduğu araçlarla yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Trabzon Şehir Merkezi Araç Kiralama, Köprübaşı araç kiralama, Of araç kiralama, Çaykara araç kiralama gibi her ilçede aradığınız ulaşım konforu sizi bekliyor.

Trabzon’a Ne Zaman Gidilir?

Yıllık ortalama 140 gün yağış gören Trabzon’a hangi mevsim giderseniz gidin yağmurlu bir hava ile karşılaşacağınızı unutmayın. Haziran, temmuz ve ağustos ayında 26°C’yi görseniz bile günün herhangi bir saatinde yaz yağmuruna yakalanabilirsiniz. Bu yüzden de ister yazın ister diğer mevsimlerde bavulunuzda mutlaka yağmurluk, şemsiye gibi sizi koruyacak eşyalarınız olsun.

Trabzon’da Gezilecek Yerler

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı, hem tarihi hem de doğayı iç içe görmek isteyenlerin unutamayacağı bir yer. 4. yüzyılda yapıldığı düşülen manastır Trabzon’un simgelerinden biri olduğu gibi Hristiyan dünyasında da önemli bir yere sahip. Sarp kayalıklara 6 katlı inşa edilen ve yapıldığı yıllarda yaşam alanı olarak kullanılan Sümela Manastırı içinde kütüphane, mutfak, misafirhane ve öğrenci odalarını göreceksiniz. Manastıra çıkmak için kullanacağınız patika yol sırasında muhteşem kareleri ölümsüzleştirmek için fotoğraf makinenizi de yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Uzun Göl

Trabzon’un en çok turist ağırlayan ikinci merkezi ise Uzun Göl. Doğa harikalarına örnek olacak nitelikteki Uzun Göl, denizden 1.100 metre yüksekliğe kurulu. Uzun Göl, Türkiye’nin yağmur ormanlarını içinde barındırması ve zengin bitki örtüsüne sahip olması sebebiyle 1989 yılında Tabiat Parkı, 2004 senesinde ise de Özel Çevre ilan edilmiş bir yerdir.

Uzun Göl’de tüm manzaraya kuşbakışı bakmak istiyorsanız ise yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Bu macera dolu dakikalarda tabiat ayaklarınızın altında olacak.

Trabzon Kalesi

Trabzon’u tepeden izleyebileceğiniz bir diğer yer ise Trabzon Kalesi. MÖ 4. yüzyılda Romalılar tarafından yapılan kalenin bazı bölümleri ise Fatih Sultan Mehmet zamanında tamamlanıyor. Kenti denizden gelecek saldırılara karşı korumak amacıyla yapılan kale, denizden başlıyor ve yüksek kayalara doğru devam ediyor. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar bölümlerinden oluşan Trabzon Kalesi, Osmanlı gezgini Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde “Dağ tarafında cehennem kuyusuna benzer bir derin hendeği vardır ki yetmiş yedi adam girer. Safi kesme kayadır. İçinde cami, muhafazacı evleri, mahzenleri, cebehâneleri vardır.” sözleri ile yer alıyor.

Çal Mağarası

Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir diğer yer Çal Mağarası. Mağarayı bu kadar önemli kılan ise dünyanın en uzun ikinci mağarası olması. Çal Mağarası’nda sarkıt, dikitin yanı sıra dere, şelale ve gölet bulunuyor. 400 metrelik ahşap yürüyüş yolu ve ışıklandırması ile rahatlıkla gezebileceğiniz mağaranın rahat hava hareketinin de astım, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği söylenmekte.

Yaylalar

Trabzon’da kendinizi doğaya bırakmak ve şehir hayatından uzakta kalmak istiyorsanız gezeceğiniz birçok yayla var. Şolma, Sis Dağı, Çakırgöl, Lapazan, Mavura, Pazarcık, Haçkaobası, Karadağ, Hıdırnebi, Sultan Murat, Kadırga ve Çatma Obası’nda Trabzon’un bol oksijenli havasını içinize çekebilirsiniz.

Ayasofya Müzesi, Trabzon Müzesi, Atatürk Köşkü, Boztepe, Kızlar Manastırı, Kaymaklı Manastırı ve Altındere Vadisi Milli Parkı ise vaktiniz varsa diğer görmeniz gereken yerler.

Trabzon’da Nerede Kalınır?

Her şehirde olduğu gibi Trabzon’da da şehir merkezinde bulunan 5 yıldızlı ve konforlu otellerde konaklayarak gezilecek yerlere aynı uzaklıkta olmayı tercih edebilirsiniz. Ama dingin bir tatil geçirmek ve sabah yeşilliğe uyanmak istiyorsanız Trabzon bunun için biçilmiş kaftan. Uzungöl, Yaylakent, Sürmene gibi bölgelerdeki bungalov evlerde ya da butik otellerde hem doğayı keşfedebilir hem de temiz havayı bol bol içinize çekebilirsiniz.

Trabzon’da Ne Yenir?

Türk mutfağında ayrı bir yeri olan Karadeniz mutfağında hemen hemen her şey organik. Tarlalardan toplanan meyve ve sebzeler, organik beslenen hayvanlardan elde edilen süt, yumurta ve etten oluşan yemekler bu sebeptendir ki yiyenin bir daha unutamadığı lezzetler arasında oluyor. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar Trabzon’da mutlaka tatmanız gereken yemeklerin listesi ise şöyle:

  • Kuymak
  • Karalahana çorbası
  • Trabzon pidesi
  • Hamsi
  • Akçaabat köftesi
  • Hamsiköy sütlacı
  • Kukuca tatlısı
  • Sarambula
  • Laz böreği
  • Kaygana
  • Burma tatlı
  • Mısır çorbası
  • Gongoş

Trabzon’da Ne, Nereden Alınır?

Gezilecek yerler çok olduğu gibi alınacak hediyelikler arasında çeşitlilik de mevcut. Gittiğiniz bölgeye ait biblo, magnet gibi hediyelik eşyaların yanı sıra Trabzonluların el emeği yöresel kıyafetlerden ya da hasır örme takılar ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Şehir merkezinde tarihi ve eski çarşılarda gezmek istiyorsanız ise Bedesten, Semerciler ve Kemeraltı Çarşısı alışveriş yapılacak diğer yerler. Bakır eşyalar, kurutulmuş yiyecekler, kumaş ve halılar başlıca dikkatinizi çeken hediyeler olacak.

Trabzon Gece Hayatı

Trabzon genellikle kendini doğaya bırakmak isteyenlerin yeri olduğu için çok çeşitli ve canlı bir gece hayatına sahip değil. Üniversite öğrencilerinin kentte çoğunluk olmaması sebebiyle şehir merkezinde bazı pub ya da restoranlarda vakit geçirebileceğiniz gibi otellerin restoran ve disko bölümlerini de tercih edebilirsiniz. Şehir merkezinde aradığınızı bulamazsanız yazın festival ve şenlikleri takip ederek yaylalardaki eğlencelere dahil olabilirsiniz.

Trabzon’daki Festival ve Özel Günler

Trabzon her yönü ile dolu dolu derken buna 50’den fazla festival, şenlik ve özel günleri de ekliyoruz. Trabzon’un başlıca etkinlikleri:

  • Hıdırellez Bahar Bayramı (Mayıs ayının ilk pazarı)
  • Şalpazarı Ağasar Kültür Şenliği (Haziran ayının ilk pazarı)
  • Akçaabat Uluslararası Müzik ve Halk Oyunları Festivali (Temmuz)
  • Geleneksel Turnalı Yayla Şenlikleri (Ağustos)
  • Doğankaya Kaya Tırmanış Festivali (Ağustos-Eylül)
  • Tonya Tereyağı Festivali (Ağustos ayının son cumartesi ve pazarı)

Şunlar da hoşunuza gidebilir

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi, gezilecek yerleri, yemek kültürü ve daha pek çok özelliği ile İstanbul gezi rehberi her zaman araştırılan konulardan biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sarayları, müzeleri, köşkleri, bahçeleri, parkları ve daha…

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ziyaret ettiği ve ülkemizin en büyük üçüncü kentidir. Haliyle İzmir gezi rehberi konusunda merak edilen pek çok husus bulunmaktadır. İzmir Körfezi üzerine kurulu…

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Günübirlik gezilerde araç kiralamak oldukça mantıklıdır. Çünkü ucuz araç kiralama firmaları sayesinde herhangi bir ek ücret ödemeden kiraladığınız araçla dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Öte yandan Karadeniz’in gezilecek en güzel yerlerinden olan…

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında adeta bir cenneti andıran Ege Bölgesi, mutlaka araç kiralayarak gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu yüzden araç kiralayarak Ege turu nasıl yapılır konusunda birçok araştırmanın gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.…

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Tarihi güzellikleri ve misafirperverliği ile tanınan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu gezi turu yapmak isteyenler için sayısız alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan araç…

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun’a seyahat edecekler için hazırladığımız Samsun gezi rehberi yazımızda, bölgenin ilgi çeken yerleri başta olmak üzere gezilecek yerler, meşhur yemekleri, ulaşım ve araç kiralama seçenekleri üzerinde yoğunlaşacağız. Öte yandan Samsun,…

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Ülkenin başkenti olması, düzenli ve nizami olan sokak yapısı, önemli üniversiteleri ve bünyesinde bulundurduğu konsolosluk sayısı ile dahi dikkat çeken bir şehir. Kurtuluş savaşına…

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan oldukça önemli şehirlerden birisidir. Kızılırmak bu bölgeden geçer ve buranın topraklarının değerli, bereketli olmasını sağlar demek mümkün. Kırıkkale bunun yanı sıra tarihi yapısı ile…

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya denince akla ilk gelen detay Türkiye’nin en büyük ili olması oluyor. Konya; İç Anadolu Bölgesi için önemli bir şehir. Tarihi olarak birçok önemli anlamı olan şehir, şehzadeler şehri olarak…

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Bu şehri doğru bir plan dahilinde gezerseniz sadece 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Görülmeye değer birçok yeri olan bu şehri bazılarınız Peygamberler şehri…