Kayseri Gezi Rehberi Türkiye’nin Kültür Mozaiği: Kayseri

Lütfen Bekleyiniz....

Kayseri Gezi Rehberi Türkiye’nin Kültür Mozaiği: Kayseri

  • 23.01.2024
  • 9
  • 598 Okunma
Kayseri Gezi Rehberi Türkiye’nin Kültür Mozaiği: Kayseri

Bir zamanlar Mazaka adıyla anılan Kayseri, yaklaşık 6 bin yıllık geçmişi ile tarihe ışık tutuyor. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kayseri; Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserleriyle geçmişini büyüleyici bir şekilde gözler önüne seriyor. Tuz Gölü’nden Fırat nehrine kadar uzanan ve Erciyes Dağı’nın eteklerine kurulan Kayseri, sadece tarihi yerleri ile değil eşsiz doğal güzellikleri ile de misafirlerini ağırlıyor.

Kayseri, Türkiye’nin turizm kentleri arasındaki yerini hızla yükseltmeye çalışıyor. Çünkü Kayseri’de gezilecek ve görülecek birçok değer bulunuyor. Bu kent için uzun bir gezi planı yapmanızı tavsiye ederiz. Geçmişin izlerini tek tek yaşatan yapıtlar, günümüze kadar gelmeyi başaran eserleri koruyan müzeler, tarihin tozlu raflarından çıkmış gibi duran evler, kışın tüm kayak severlerin buluştuğu Erciyes Dağı’na kadar sizi Kayseri’de bekleyen sayısız yer var.

Kayseri Hakkında Genel Bilgiler

Ülke Türkiye
Dili Türkçe
Bölge İç Anadolu
Nüfusu 1.389.680
Yerel Saat GMT+3
Para Birimi Türk Lirası
Priz Tipi C
Yıllık Ortalama Sıcaklık 10.6°C
İklimi Karasal
Yüz Ölçümü 16.917 km²
Bitki Örtüsü Bozkır
Geçim Kaynakları Sanayi ve Ticaret, Tarım
Telefon Kodu +352

Kayseri Nerededir?

Kayseri, İç Anadolu’nun en büyük üçüncü şehri. 16.917 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Türkiye’nin %2,2’lik bir bölümünü kaplayan Kayseri’nin 16 adet ilçesi bulunuyor. Kayseri; doğu ve kuzeydoğuda Sivas, kuzeyde Yozgat, batıda Nevşehir, güneybatıda Niğde, güneyde Adana ve Kahramanmaraş ile komşu.

Kayseri’ye Nasıl Gidilir?

Ulaşım konusunda Türkiye’nin gelişmiş kentlerinden biri olan Kayseri’ye hava, demir ya da kara yolu ile gitmek mümkün.

Türkiye’nin neresinde olursanız olun gitmek istediğiniz şehre hızlı bir şekilde ulaşmak istiyorsanız direkt ve aktarmalı uçuşlar ile şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Kayseri Havalimanı'na iniş yapabilirsiniz.

İç Anadolu bölgesinde yer alan Kayseri’ye yakın bir şehirde olanlar kente ulaşım için özel araçlarını ya da şehirler arası otobüsleri tercih edebilir. Kayseri; Adana’ya 306, Ankara’ya 317, Samsun’a 450, Antalya’ya 607, İstanbul’a 771 km uzaklıkta yer alıyor.

Doğu Ekspresi gibi birçok tren hattının durağı olan Kayseri’ye Adana, Ankara, Kars gibi bölgelerden kalkan trenler ile hızlı bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz.

Kayseri Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Askeri ve sivil olarak 1998 yılından beri iç/dış hatlara hizmet veren Kayseri Havalimanı, şehir merkezine olan yakınlığı ile oldukça tercih edilen bir havalimanı. Kayseri ulaşımı için Havaş servisleri, otobüs, taksi ya da kiralık araç seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.

Havaş servisi: Havalimanlarında şehir merkezine ulaşımda hizmet veren Havaş servisleri, uçak iniş saatlerine göre kalkış yapıyor. Şehir merkezinden ise servisler 04.15-22.20 arasında şehirler arası otobüs terminalinden kalkıyor ve Kadir Has Stadyumu, Anatamir Tramvay Durağı, Kayseri Forum AVM güzergâhından havalimanına varıyor. 30 dakika süren yolculuğun tutarı ise 12,00 TL. (2019)

Otobüs: Kayseri Belediyesi’nin 100, 101 ve 271 numaralı otobüsleri ile şehir merkezine gitmek mümkün. Tüm otobüsler hafta içi ve hafta sonu ortalama 20 dakikada bir havalimanındaki otobüs duraklarından hareket ediyor.

100 numaralı otobüsler 06.40-23.30 saatleri arasında Mustafa Kemal Paşa Bulvarı, Yeni Mahalle Meydanı, Mevlâna, Eski Terminal, Devlet Hastanesi, Kayseri Lisesi ve Park Alanı güzergâhını takip ediyor.

101 numaralı otobüsler 06.20-23.10 saatleri arasında Mustafa Kemal Paşa Bulvarı, Yeni Mahalle Meydanı, Mevlâna, Adliye, İstasyon Caddesi’nden son durak olarak Ahi Evran Zaviyesi’ne gidiyor.

271 numaralı otobüsler ise 06.40-23.25 saatleri arasında Kanal Boyu, Seyrani, Lokal, Halk Eğitim, Doğumevi hattı üzerindeki duraklarda yolcularını bıraktıktan sonra Ahi Evran Zaviyesi’nde turunu bitiriyor.

Taksi: Havalimanında bulunan taksiler ile şehir merkezine gidebileceğiniz gibi Kayseri’nin diğer ilçelerine de ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksiler havalimanında 7/24 hizmet veriyor.

Araç Kiralama: Kayseri’nin tüm tarihi ve kültürel dokusunu ziyaret etmek ve bu sırada da tramvay, otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçlarına binmek istemiyorsanız havalimanında başlayan Kayseri yolculuğunuza kiralık araçlar eşlik edebilir. Kayseri havalimanı araç kiralama hizmetinden faydalanarak seyahatinizi hem daha rahat hem de daha ekonomik hale getirmek mümkün.

Kayseri’ye Ne Zaman Gidilir?

Kayseri karasal bir iklime sahip olsa da yılın her mevsimi gidilebilir bir kent. Kayseri’de ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında kültür turu, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü gibi etkinlikler düzenlenirken, kışın Erciyes Dağı’nda kayak, snowboard gibi kış sporları yapılabiliyor.

Sıcaklığın yıla nasıl yayıldığına bakacak olursak haziran, temmuz, ağustos ve eylül Kayseri’nin en sıcak ayları. Sıcak ve kurak geçen yaz günleri kışın yerini sert bir havaya bırakıyor. Yıllık ortalama en düşük sıcaklığının 3°C olduğu Kayseri’de ocak, şubat ve mart aylarında hava eksilere iniyor.

Kayseri’de Gezilecek Yerler

Kayseri Lisesi

Daha önceki şehir turlarında lise ziyaret etmeyenler için Kayseri Lisesi belki de bir ilk olabilir. 1903 yılında Derece-i Ula Mektebi Mülkiye İdadisi olarak yapılan Kayseri Lisesi’nin Millî Mücadele tarihinde önemli bir rolü bulunuyor. Sakarya Savaşı’na gönüllü giden lise talebelerinin savaşta şehit düşmesi ile o sene mezun veremeyen Kayseri Lisesi, günümüzde Millî Mücadele Müzesi olarak kullanılıyor.

Etnografya Müzesi

1419-1497 yılları arasında Güpgüpoğlu Konağı olarak yapılan ve 1998 yılında Etnografya Müzesi’nin taşınması ile yeni bir ziyaret merkezi olan müze, Kayseri evlerinin en eskilerinden biri. Surların içinde bulunan ve avlusundaki çeşme ile gezmesi keyifli olan müzede önemli arkeolojik eserler bulunuyor.

Kurşunlu Cami

Kayseri’de 12 eser yaptıran Mimar Sinan’ın günümüze kadar kalmayı başaran tek yapıtı Kurşunlu Cami. Kalem nakışları ve süslemeleri ile klasik Osmanlı dönemi eserlerinden olan caminin asıl adı Hacı Ahmet Paşa Cami. Caminin isminin Kurşunlu Cami olarak anılmasının sebebi ise merkez kubbesinin kurşunla kaplı olması.

Ahi Evran Zaviyesi

Esnaf dayanışma teşkilatı Ahilik’in kurucu olan Ahi Evran’a ait deri terbiye taşı ve diğer eşyaların sergilendiği Ahi Evran Zaviyesi, Türkiye’nin ilk esnaf müzesi. 13. yüzyılda Orta Asya merkezi mekân düzenine uygun olarak yapılan zaviye, Anadolu’daki ilk örneklerden biri olması ile de Kayseri’nin önemli yerleri arasında yer alıyor.

Kayseri Mahallesi

Kayseri’nin karakteristik ruhunu ve kültürünü yaşatan Kayseri Mahallesi, Kayseri Belediyesi’nin Avrupa Nostra Ödülü ile Tarihi Kentler Birliği Büyük Ödülü aldığı bir proje. Bakkal, berber, fırın, aktar, manav, pastane, restoran ve diğer esnaf grubunun yeniden canlandırıldığı Kayseri Mahallesi’nde Kayseri’nin tüm gelenekleri yaşatılıyor. 88 dönüm arazi üzerine kurulan bu mahalleye Kayseri’de hikâyeleri son bulunan Aslı ile Kerem’in heykelinin de yapılmasını düşünülüyor.

Erciyes Dağı

Türkiye’nin en yüksek beşinci zirvesi unvanını taşıyan Erciyes Dağı, yüksekliği 1.500-3.000 metre arasında değişen pek çok dağa ev sahipliği yapıyor. Kışın Kayseri’nin en çok turist çeken bölgesi olarak kent turizmine büyük katkısı olan bu dağ aynı zamanda sönmüş bir volkan. Şehrin her yerinden heybetli görüntüsü ile dikkat çeken Erciyes Dağı, Antik Çağ’ın ünlü yazarı Strabon’un Geographika adlı eserinde “dağların en yükseği” diye bahsediliyor. Kayseri tatilinizi sizde kayak tutkunları gibi kış ayına denk getirecekseniz Erciyes Dağı’nda kayak yapabilir, düzenlenen festivallere katılarak keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Kültepe

Büyük ticaret kolonileri kurmuş olan Asurlular tarafından Karum adıyla anılan Kültepe, Anadolu’nun en eski uluslararası ticaret merkezi. Unesco Dünya Kültür Mirası listesi adayı olan Kültepe’de ilk kazı 1839 yılında Fransızlar tarafından gerçekleştirilmiş. ‘Kapadokya Tabletleri’ olarak anılan pişmiş toprak zarf içerisindeki yaklaşık 25 bin adet ticari ve özel mektup, Asur lehçesinde ve çivi yazısıyla yazılan kil tabletler, Kayseri Arkeoloji Müzesi ile Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor. Kazı çalışmalarının halen devam ettiği bu ören yerinde dinsel ve resmî yapılar, evler, atölyeler ve diğer mimarî kalıntılar sergileniyor.

Ağırnas

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bulunan Ağırnas Kasabası, kentte gezilmesi gereken bir rota. Bu kasabayı bu kadar dikkat çekici yapan ise yapıtları ile dünyaca ünlü Mimar Sinan’ın doğum yeri olması. 22 yaşına kadar büyüdüğü ev, günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Mimar Sinan Evi’nin dışında Ağırnas’ın dar sokaklarında tura çıkabilirsiniz. Mimar Sinan Halk Kütüphanesi, Agios Prokopios Kilisesi, Çerkezoğlu Mustafa Bey Konağı ve Ağırnas Yeraltı Şehri kasabanın diğer değerleri arasında bulunuyor.

Kayseri şehir merkezine 18 km uzaklıktaki bu tarihi mekanları görmek için merkezden kiralayabileceğiniz araçlarla gidebileceğiniz gibi Melikgazı Kiralık Araçlar bütçenizi ve isteğinize uygun araçlardan birini seçerek de ulaşabilirsiniz.

Talas

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bir dönem Kayseri’nin ticaret merkezi olan Talas, Kayseri’nin tarihi ve kültürel dokusunun en iyi korunduğu ilçelerden biri. 1886 yılında Metropolit İonnis tarafından kilise olarak yaptırılan, 1925 yılındaki mübadelen sonra cami olarak kullanılan Yaman Dede Cami, 1888 yılından beri ayakta duran ve cami kapısındaki Osmanlı arması ile dikkat çeken Ali Saip Paşa Cami dini yapılar arasında görülmesi gereken yerler.

Her sokağında başka bir tarih ile karşılaşacağınız Talas’ta dikkat çeken bir başka yer ise Talas Yeraltı Şehri. 2010 yılında bir bölümünün hizmete açıldığı bu yeraltı şehrinin tarihi M.S. 3. yüzyıla kadar dayanıyor. Daracık tüneller arasında yapacağınız yolculukta Hristiyanların dağı kazarak kendilerine nasıl bir yaşam alanı oluşturduklarını görünce çok şaşıracaksınız.

Talas kültür turunuzu tamamladıysanız ve biraz da macera dolu bir tatil istiyorsanız Talas kiralık arabalar ile Ali Dağı’na çıkabilirsiniz. Ali Dağ, yamaç paraşütüne elverişli coğrafi yapısı ile turistlerin ve profesyonel sporcuların tercih ettiği bir bölge. Buradaki pilotlar ile yapacağınız tandem uçuşlarında sizi keyifli bir Kayseri manzarası bekliyor.

Döner Kümbet

Talas yolu üzerinde bulunan Döner Kümbet, Selçukluların izlerini taşıyan bir başka yapıt. Prenses Şah Cihat Hatun adına 14. yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı düşünülen kümbet üzerinde Türk sanatının geometrik ve bitkisel taş süslemeleri bulunuyor.

Soğanlı Vadisi

Kapadokya’nın da önemli bir parçası olan Soğanlı Vadisi, Kayseri’nin turizm merkezleri arasında bulunuyor. Coğrafi yapısının yanı sıra kiliseleri ile Hristiyanlar için de önemli bir merkez olan Soğanlı Vadisi’nde yer alan 200 kiliseden Geyikli, Tahtalı (Santa Barbara), Kubbeli, Saklı, Yılanlı, Karabaş, Tokalı ve Ballık kiliseleri ziyaret edilebiliyor.

Kayseri’de Nerede Kalınır?

Turizmde hızla gelişen Kayseri’de gün geçtikçe açılan otellerin sayısı da çoğalıyor. Diğer şehir ve ülkelerden aşina olunan 5 yıldızlı otelleri, bütçesini düşünen ama konfor da arayanlar için hizmet veren 3 ve 4 yıldızlı otelleri Kayseri merkez ve ilçelerinde bulabilirsiniz. Tarihi ile bu kadar iç içe olan kentte eski Kayseri evlerinde misafirlerini ağırlayan butik otellerde de konaklayabilirsiniz. Doğadan ayrılamayanlar için ise Kapuzbaşı, Soğanlı ve Sultan Sazlığı’ndaki pansiyonlar diğer konaklama seçenekleri arasında bulunuyor.

Kayseri’de Ne Yenir?

Türk akıncılar tarafından yapılan ve uzun soluklu yollarda dayanıklılığı ile tercih edilen pastırma, o günden beri değerinden hiçbir şey kaybetmiyor. Pastırmanın yanı sıra Kayseri’nin bir diğer meşhur lezzeti ise şüphesiz ki mantı. Kayseri’de mantının 36 çeşidi bulunuyor. Belki hepsinin tadına tek tek bakamazsınız ama etli Kayseri mantısı, yağ mantısı ve prov mantısı mutlaka denemeniz gereken mantı çeşitleri. Pastırma ve mantı dışında Kayseri’de ne yenir sorusunun cevabı ise şöyle:

  • Kayseri sucuğu
  • Kurşun aşı çorbası
  • Börek aşı çorbası
  • Şebit yağlaması
  • Su böreği
  • Tandır böreği
  • Pehli
  • Fırınağzı
  • Sulu köfte
  • Kâğıtta pastırma
  • Kabak çiçeği dolması
  • Pıtpıt pilavı
  • Cıvıklı pide
  • Nevzine tatlısı
  • Açma baklava
  • Pekmez helvası

Kayseri’de Ne, Nereden Alınır?

Kayseri lezzetlerine bakarken alacağınız pastırma ve mantı Kayseri’den dönerken sevdiklerinizin beklediği başlıca hediye olacağına eminiz. Tadına doyulmadan yenen lezzetler dışında evinizin her zaman bir köşesinde durmasını istediğiniz Kayseri hatırası için el sanatları ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Avrupa’ya yayılmış Bünyan ve Yahyalı halıları evinize renk katan ve değerli eşyalardan biri olabilir. Bünyan ve Yahyalı ilçelerine yolunuz düşmezse merkezdeki Pamuk Han, Bedesten ve Cumhuriyet Mahallesi’ndeki dükkânlardan bu kıymetli halıları alabilirsiniz.

Kayseri’nin diğer el sanatları değerleri arasında Soğanlı bebekleri bulunuyor. Soğanlı halkı tarafından rengarenk giysiler ve boncuklarla bezden yapılan bebekleri Soğanlı Vadisi gezisi sonrasında hediyelik dükkânlarda bulabilirsiniz.

Alışverişin dışında da gezilmesi gereken ve Kayseri turlarına dahil edilen Kayseri Kapalı Çarşı’sı İstanbul ve Bursa ile Türkiye’nin en eski kapalı çarşısından biri. 12 ayrı bölüme ayrılan kapalı çarşıda hediyelik eşyalardan manifaturacılara, giyim mağazalarından kuyumculara kadar birçok alışveriş noktası yer alıyor.

Kayseri’deki Festivaller

Kayseri’de ulusal ve uluslararası birçok etkinlik düzenleniyor. Spordan, kültür ve sanata kadar birçok alanda kendini düzenlediği festivaller ile tanıtan Kayseri’de yöresel panayır günleri ya da şenliklere de denk gelebilirsiniz.

  • Bünyan Kış Yüzme Festivali (Ocak)
  • Erciyes Kış Turizm Festivali (Mart)
  • Uluslararası Engelsiz Erciyes Günleri (Mart-Nisan)
  • Kayseri Altınçınar Film Festivali (Mayıs)
  • Melikgazi Uçurtma Festivali (Mayıs)
  • Kayseri Erciyes Motosiklet Festivali (Ağustos)
  • İncesu Üzüm Festivali (Eylül)
  • Erciyes Film Festivali (Ekim)

Şunlar da hoşunuza gidebilir

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi, gezilecek yerleri, yemek kültürü ve daha pek çok özelliği ile İstanbul gezi rehberi her zaman araştırılan konulardan biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sarayları, müzeleri, köşkleri, bahçeleri, parkları ve daha…

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ziyaret ettiği ve ülkemizin en büyük üçüncü kentidir. Haliyle İzmir gezi rehberi konusunda merak edilen pek çok husus bulunmaktadır. İzmir Körfezi üzerine kurulu…

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Günübirlik gezilerde araç kiralamak oldukça mantıklıdır. Çünkü ucuz araç kiralama firmaları sayesinde herhangi bir ek ücret ödemeden kiraladığınız araçla dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Öte yandan Karadeniz’in gezilecek en güzel yerlerinden olan…

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında adeta bir cenneti andıran Ege Bölgesi, mutlaka araç kiralayarak gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu yüzden araç kiralayarak Ege turu nasıl yapılır konusunda birçok araştırmanın gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.…

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Tarihi güzellikleri ve misafirperverliği ile tanınan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu gezi turu yapmak isteyenler için sayısız alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan araç…

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun’a seyahat edecekler için hazırladığımız Samsun gezi rehberi yazımızda, bölgenin ilgi çeken yerleri başta olmak üzere gezilecek yerler, meşhur yemekleri, ulaşım ve araç kiralama seçenekleri üzerinde yoğunlaşacağız. Öte yandan Samsun,…

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Ülkenin başkenti olması, düzenli ve nizami olan sokak yapısı, önemli üniversiteleri ve bünyesinde bulundurduğu konsolosluk sayısı ile dahi dikkat çeken bir şehir. Kurtuluş savaşına…

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan oldukça önemli şehirlerden birisidir. Kızılırmak bu bölgeden geçer ve buranın topraklarının değerli, bereketli olmasını sağlar demek mümkün. Kırıkkale bunun yanı sıra tarihi yapısı ile…

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya denince akla ilk gelen detay Türkiye’nin en büyük ili olması oluyor. Konya; İç Anadolu Bölgesi için önemli bir şehir. Tarihi olarak birçok önemli anlamı olan şehir, şehzadeler şehri olarak…

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Bu şehri doğru bir plan dahilinde gezerseniz sadece 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Görülmeye değer birçok yeri olan bu şehri bazılarınız Peygamberler şehri…