Gaziantep Gezi Rehberi Gaziantep Hakkında Bilmedikleriniz

Lütfen Bekleyiniz....

Gaziantep Gezi Rehberi Gaziantep Hakkında Bilmedikleriniz

  • 23.01.2024
  • 7
  • 501 Okunma
Gaziantep Gezi Rehberi Gaziantep Hakkında Bilmedikleriniz

Gastronominin Tarihle İç İçe Geçtiği Şehir: Gaziantep

Halk arasında Antep olarak da bilinen Gaziantep, köklü geçmişi ile kurulduğu günden bugüne kadar dinamikliğinden hiçbir şey kaybetmiyor. İpek Yolu üzerindeki yerinin önemini bilen bunu sürdürerek Türkiye’nin sayılı ticaret merkezlerden biri olan Gaziantep gelişmişliği ile kendisine Güneydoğu Anadolu bölgesinin Paris’i dedirtiyor.

Tarihin yanı sıra mutfağını da koruyan ve yaşatan Gaziantep, özellikle gastronomi turu yapmak isteyenlerin öncelikli adresi. Sadece Türkiye’de değil dünyada da adından söz ettiren Gaziantep mutfağında seyahat boyunca her gün deneyebileceğiniz başka başka lezzetler yer alıyor.

Mutfağı, tarihe ışık tutan müzeleri, değerleri ve kültürünü incelemek için Gaziantep gezi rehberimize göz atabilirsiniz.

Gaziantep Hakkında Genel Bilgiler

Ülke Türkiye
Dili Türkçe
Bölge Güneydoğu Anadolu
Nüfusu 2.028.563
Yerel Saat GMT+3
Para Birimi Türk Lirası
Priz Tipi C
Yıllık Ortalama Sıcaklık 14.9°C
İklimi Akdeniz ve Karasal
Yüz Ölçümü 6.803 km²
Bitki Örtüsü Step
Geçim Kaynakları Tarım, Sanayi
Telefon Kodu +342

Gaziantep Nerededir?

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan ve Türkiye’nin %1’lik kısmını kaplayan Gaziantep; doğuda Şanlıurfa, kuzeydoğuda Adıyaman, kuzeyde ve kuzeybatıda Kahramanmaraş, güneybatıda Kilis, batıda ise Nurdağı ile çevrilidir.

Gaziantep’e Nasıl Gidilir?

Tarih boyunca ticaret yollarının üzerinde yer alan Gaziantep, kendini ulaşım konusunda da oldukça geliştirmiştir. Kentte deniz olmasa da kara, demir ve hava yolu ile Gaziantep’e gitmek mümkündür.

Çevre şehirlerden demir yolu ile ulaşabileceğiniz Gaziantep’e Türkiye’nin her yerinden kara yolu ile de gidebilirsiniz. Kara yolunu tercih edecekler için özel ya da kiralık araçların dışında hemen hemen her şehirden Gaziantep’e giden şehirler arası otobüsleri de kullanmak mümkün.

Hızlı ve konforlu ulaşımı tercih edenler ise alacakları Gaziantep uçak biletleri ile Gaziantep Havalimanı'na iniş yapabilirler.

Gaziantep Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

1976 yılında hizmete açılan ve 1993 yılından itibaren uluslararası uçuşlara da ev sahipliği yapan Gaziantep Havalimanı, yılda 4 milyon yolcuyu ağırlayabilecek kapasiteye sahip. Havaş servisleri, otobüs, taksi ya da araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak 20 km uzaklıktaki şehir merkezine gidebilirsiniz.

Havaş Servisi: Uçak iniş saatlerine göre havalimanından şehir merkezine yolcu taşıyan Havaş servisleri ile ekonomik bir yolculuk yapabilirsiniz. Oğuzeli Kavşağı, Perilikaya Et ve Balık Kurumu, Şehreküstü İtfaiyesi, Şirehan Devlet Hastanesi, Sosyal Sigortalar Kurumu, Yeşilsu Öğretmenler Evi, Havaş şehir ofisi güzergâhı üzerinden son durak olan otogara yaklaşık 35 dakikada varmak mümkün. 13 TL (2019) ile yapacağınız bu yolculuğu şehir merkezinden havalimanına giderken de kullanabilirsiniz.

Otobüs: Havalimanında sizi direkt olarak şehir merkezine götürecek olan otobüsleri kullanabilirsiniz. Diğer bir toplu taşıma aracı olan otobüsler ile varış noktanız Balıklı Meydanı oluyor. Havalimanından otobüsler 50 dakikada bir hizmet veriyor.

Taksi: Toplu taşıma araçları yerine sizi istediğiniz noktaya hızlıca götüren bir araç istiyorsanız havalimanında bulunan taksilere binebilirsiniz. 7/24 yolcu taşıyan taksiler ile şehir merkezine yolculuğunuz 20-30 dakika sürecektir.

Araç Kiralama: Gaziantep turunuzda rahat etmek ve istediğiniz noktaya özel araç ile gitmek istiyorsanız Kiralacar’ın Gaziantep Havalimanı Kiralık Araç seçeneklerinden istediğinizi tercih edebilirsiniz. Uygun fiyata konfor arayanların önceliği olan kiralık araçlar seyahatiniz boyunca sizi özgür kılacaktır.

Gaziantep’e Ne Zaman Gidilir?

Hem Akdeniz hem de karasal iklimin görüldüğü Gaziantep’te yaz ayları çok kurak ve sıcak geçerken kış ayları ise soğuk oluyor. Gaziantep’te temmuz ve ağustos aylarının ortalama sıcaklığı 35°C olduğundan gezinizi sonbahar aylarına düzenleyebilirsiniz. Seneye yeni bir tatil ile başlamak isterseniz de Gaziantep’e gelmek için bahar aylarını beklemelisiniz. Çünkü kentte karasal iklimden dolayı ocak ve şubat ayları 0.1°C seyrinde oluyor.

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Müzeler

Kentin simgesi haline gelen ve dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi ile Gaziantep müze ziyaretlerinize başlayabilirsiniz.

Kurtuluş Savaşı’nda Gaziantep halkının verdiği kahramanca mücadeleyi görmek, milli değerleri en derinden hissetmek için Şahinbey Savaş Müzesi’ni ve Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Osmanlı’dan gelen ve halen devam etmekte olan hamam kültürünü müze olarak görmek için Hamam Müzesi’ni, yemek kültürü ile Türkiye’de ayrı bir yeri olan Gaziantep’in geçmişten bugüne kadar kullandığı mutfak eşyalarını görmek için de Emine Söğüş Gaziantep Mutfak Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Atatürk Anı Müzesi, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi sanat, kültür ve tarih meraklılarının ilgi gösterdiği diğer müzeler arasında yer alıyor.

Bedestenler

Eski zamanlarda alışveriş yapılan bedestenler günümüzde daha varlığını koruyor. Kentin egzotikliğini ve tarihi dokular arasında alışveriş yapma keyfini yaşatan bedestenlerden Gaziantep’te 3 tane bulunuyor. Zincirli, Hüseyin Paşa ve Kemikli Bedestenlerinde yöresel lezzetlerden hediyelik eşyalara kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.

Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep, tarihi olduğu kadar sanatını da koruyor. 500 yıldan beri unutulmayan bakır sanatı Gaziantep’te Bakırcılar Çarşısı’nda yaşamaya devam ediyor. Zanaatkârların karşılıklı dükkânlarının bulunduğu bu çarşıdan hediyelik ve mutfak eşyası alabilirsiniz.

Şahinbey Caddesi’nde yer alan Bakırcılar Çarşısı’ndan sonra taşıyacak çok şeyiniz varsa ya da Gaziantep’in farklı bölgelerine gidecekseniz Şahinbey kiralık araçlar sizin için rahat bir ulaşım seçeneği olacaktır.

Tarihi Antep Evleri

Modern şehir hayatının yanı sıra Gaziantep’in eski şehir hayatını merak ediyorsanız Bey Mahallesi’ndeki dar sokakları gezmelisiniz. Yüksek duvarların arkasındaki göz göz odaları ve avlunun ferahlığını yaşayacağınız bu evlerde geçmişe dönmek ve orada yaşamak isteyeceksiniz.

Gaziantep Kalesi

Tarihe tanıklık eden şehirlerde olduğu gibi Gaziantep’te de şehrin simgesi olan bir kale bulunuyor. Gaziantep Kalesi’nin kimler tarafından yapıldığı hakkında çeşitli rivayetler olsa da Roma döneminde gözetleme kulesi olarak kullandığı biliniyor. Kale ayrıca Kahramanlık Panorama Müzesi’ni de içinde barındırıyor.

Gaziantep’te Nerede Kalınır?

Özellikle turistlerin yoğun ilgi gösterdiği şehirlerde bulunan 5 yıldızlı otelleri Gaziantep’te de bulabilirsiniz. Mutfağı ve tarihi ile meşhur olan bu kentte her şey dahil bir otelde kalmak yerine kentin nabzını daha yakından tutmak istiyorsanız şehir merkezinde bulunan butik otelleri tercih edebilirsiniz. Daha ekonomik bir konaklama imkânı sunan bu oteller Tarihi Antep Evleri’nin olduğu Bey Mahallesi’nde de yer alıyor. Gaziantep seyahat programınız belli olduğu gibi otel rezervasyonunuzu yaptırmanızı tavsiye ederiz. Kısıtlı oda sayısı olan butik oteller Gaziantep’in tadının çıkarılacağı aylarda oldukça yoğun ilgi ile karşılaşıyor.

Gaziantep’te Ne Yenir?

6 bin yıl boyunca mutfağını geliştiren ve 400’e yakın lezzete sahip Gaziantep mutfağı, dünyada şehrinin ismi ile anılan tek mutfak. Sebze, meyve, süt ürünleri ve eti çeşitli baharatlar ile aynı tencere içinde buluşturan bu mutfakta denemeniz gereken çok tat var. Tadı damağınızda kalacak bazı lezzetler:

  • Beyran
  • Kebap çeşitleri
  • Küşleme
  • Ali nazik
  • Nohut dürüm
  • Fındık lahmacun
  • Katmer
  • Baklava
  • Tahmis kahvesi

Gaziantep’te Ne, Nereden Alınır?

Gezilecek yerler arasında olan bedesten ve bakırcılar çarşısından el sanatı ürünlerini ve çeşitli hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz. Bedestenlerin dışında Gaziantep mutfağında kullanılan özel lezzetleri bir arada görmek istiyorsanız Elmacılar Pazarı aradığınız adres. Kurutulmuş patlıcandan baharatlara, Antep fıstığından salçalara kadar başka yerde böylesini bulamayacağınız tatlar bu pazarda taze taze bulunuyor.

Gaziantep Gece Hayatı

Gündüz hareketli geçen Gaziantep gezinize gece de aynı canlılık ile devam edebilirsiniz. Otantik akşam yemeklerinden sonra yorgunluğunuzu atacak mekânlar arıyorsanız bu konuda da çeşitlilik mevcut. Pub ve gece kulüplerinin dışında yöreye özgü eğlence arıyorsanız da türkü barlarda Gaziantep eğlence kültürüne ortak olabilirsiniz.

Gaziantep’teki Festivaller

Mutfağını korumaya ve yaşattırmaya devam eden Gaziantep, bunu düzenlediği festivaller ile de destekliyor. Gaziantep’e gastronomi turu düzenleyecekseniz bu festivallerden birine mutlaka katılmalısınız.

  • İslahiye Üzüm ve Biber Festivali (Ağustos)
  • Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (Eylül)
  • Uluslararası Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali (Eylül)
  • Uluslararası Kültür Sanat ve Nar Festivali (Eylül)

Şunlar da hoşunuza gidebilir

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi, gezilecek yerleri, yemek kültürü ve daha pek çok özelliği ile İstanbul gezi rehberi her zaman araştırılan konulardan biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sarayları, müzeleri, köşkleri, bahçeleri, parkları ve daha…

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ziyaret ettiği ve ülkemizin en büyük üçüncü kentidir. Haliyle İzmir gezi rehberi konusunda merak edilen pek çok husus bulunmaktadır. İzmir Körfezi üzerine kurulu…

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Günübirlik gezilerde araç kiralamak oldukça mantıklıdır. Çünkü ucuz araç kiralama firmaları sayesinde herhangi bir ek ücret ödemeden kiraladığınız araçla dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Öte yandan Karadeniz’in gezilecek en güzel yerlerinden olan…

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında adeta bir cenneti andıran Ege Bölgesi, mutlaka araç kiralayarak gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu yüzden araç kiralayarak Ege turu nasıl yapılır konusunda birçok araştırmanın gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.…

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Tarihi güzellikleri ve misafirperverliği ile tanınan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu gezi turu yapmak isteyenler için sayısız alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan araç…

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun’a seyahat edecekler için hazırladığımız Samsun gezi rehberi yazımızda, bölgenin ilgi çeken yerleri başta olmak üzere gezilecek yerler, meşhur yemekleri, ulaşım ve araç kiralama seçenekleri üzerinde yoğunlaşacağız. Öte yandan Samsun,…

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Ülkenin başkenti olması, düzenli ve nizami olan sokak yapısı, önemli üniversiteleri ve bünyesinde bulundurduğu konsolosluk sayısı ile dahi dikkat çeken bir şehir. Kurtuluş savaşına…

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan oldukça önemli şehirlerden birisidir. Kızılırmak bu bölgeden geçer ve buranın topraklarının değerli, bereketli olmasını sağlar demek mümkün. Kırıkkale bunun yanı sıra tarihi yapısı ile…

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya denince akla ilk gelen detay Türkiye’nin en büyük ili olması oluyor. Konya; İç Anadolu Bölgesi için önemli bir şehir. Tarihi olarak birçok önemli anlamı olan şehir, şehzadeler şehri olarak…

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Bu şehri doğru bir plan dahilinde gezerseniz sadece 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Görülmeye değer birçok yeri olan bu şehri bazılarınız Peygamberler şehri…