Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Lütfen Bekleyiniz....

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

  • 23.01.2024
  • 5
  • 79 Okunma
Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Tarihi güzellikleri ve misafirperverliği ile tanınan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu gezi turu yapmak isteyenler için sayısız alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan araç kiralayarak güzel bir gezintiye çıkmak için bu bölgenin son derece mantıklı olduğunu söylemekte yarar var.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Özellikleri

İki farklı bölümden oluşan bu bölge Dicle ve Orta Fırat bölümlerini kapsamaktadır. Orta Fırat bölümünde Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep bulunurken, Dicle bölümünde Batman, Siirt, Diyarbakır ve Mardin yer almaktadır. Güneydoğu Anadolu gezi turu kapsamında bu kentlerdeki tarihi ve doğal ortamlar görüldüğü gibi çok güzel anılar da yaşanmaktadır.

Dicle bölümü yer şekilleri bakımından sadedir. Yıllık yağış ortalaması ise 500 mm’dir. Sıcaklığın yüksek olduğu bu bölgede şiddetli buharlaşma da söz konusudur. Özellikle de yaz mevsiminde kuraklık yaşanır. Bozkır bitki örtüsüne sahip Dicle bölümünde pamuk, mercimek ve tahıl üretimi gerçekleştirilmektedir.

Orta Fırat bölümünün genel özelliklerine baktığımızda, Fırat Nehri ile ayrıldığı görülmektedir. Birecik, Suruç ve Ceylanpınar ovalarında tahıl ekimi yapılmakla beraber yazları sıcak ve kuraktır. Kışlar ise yağışlı ve serin geçer. Gaziantep, bölümdeki en gelişmiş şehirdir. Elbette Güneydoğu Anadolu gezi turu yapacak olanlar Gaziantep’ten başlayarak Adıyaman, Nizip, Şanlıurfa, Harran, Siverek, Ceylanpınar ve Suruç’u gezebilir. Bölgedeki halkın başlıca geçim kaynağı ise tarım ve hayvancılıktır.

Güneydoğu Anadolu’da Gezilecek Yerler

Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman ve Gaziantep gibi güzel şehirleri bünyesinde barındıran bu bölgede çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Bunlardan ilki ve en önemlisi 1600 yıldan daha fazla bir tarihe sahip olan Mardin Midyat’taki Mor Gabriel Manastırıdır. Bu manastırda çok güzel süslemeler bulunmakla beraber insanları etkileyen bir yapısı vardır.

Mardin merkez iki farklı bölüme ayrılmıştır. Eski Mardin ve yeni Mardin. Eski Mardin’de bölgeye has olan gelenek ve göreneklerin paylaşıldığı tarihi evleri gezebilirsiniz. Ayrıca meşhur Süryani ev yapımı şarabı da burada bulunmaktadır. Elbette Midyat evleri de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Mardin Havalimanı araç kiralama konusunda kapsamlı bir şekilde hizmet sunan Kiralacar üzerinden her türlü araca ulaşabilirsiniz. Kısa sürede rezervasyon yaparak bölgeye yapacağınız seyahatler için ucuz araç kiralama konusunda aradığınız tüm hizmeti de bulabilirsiniz.

Mardin’den sonra Şanlıurfa’ya geçerek Balıklıgöl’ü ziyaret edebilirsiniz. Buraya yakın olan bakırcılar çarşısı, terziler ve daha pek çok mesleğe dair yapıların olduğu unutulmamalıdır. Şanlıurfa zaten tarihi bakımından da çok önemli bir yere sahip olduğu için Güneydoğu Anadolu gezi turu kapsamında mutlaka gidilmesi gereken yerlerdendir. Son olarak Şanlıurfa’da Harran Ovası’na da mutlaka gitmeniz gerekiyor. Sıcak bölgelerden olan Harran ilçesinde pek ağaç olmasa da çok güzel tarihi eserlerin var olduğunu bilmenizde yarar var.

Urfa’ya hava yoluyla gidecek olanlar Şanlıurfa GAP havaalanı araç kiralama seçeneklerinden yararlanmalıdır. Çünkü ucuz araç kiralama konusunda tüm firmaları bir araya getiren Kiralacar platformu, bu anlamda ekonomik oto kiralama konusunda online rezervasyon yapmanızı sağlar.

Adıyaman da bölgenin en güzel kentlerindendir. Nemrut Dağı’na çıkmak isteyenlerin Kahta’ya gelerek burada güneşin doğuşunu izlediği biliniyor. Ayrıca buradaki heykellerin de çok eski tarihlerden kalma olduğu unutulmamalıdır. Zaten Güneydoğu Anadolu bölgesi denince, Nemrut’ta güneşin doğuşunun ayrı bir yeri vardır. Üstelik Adıyaman Havalimanı araç kiralama konusunda hizmet alırken mutlaka Kiralacar platformunu kullanmalısınız. Çünkü hem merkez araç kiralama hem de havalimanı oto kiralama alternatiflerinin tamamını Kiralacar sizlerle paylaşmaktadır.

Batman’a varmadan Hasankeyf’e de mutlaka uğramanız ve burada güneşin batışını seyrederek kahvenizi yudumlamalısınız. Ancak sular altında kalan bu antik kentin son eserlerini en azından görmek için uğramanızda yarar var. Hasankeyf’ten sonra eski Halfeti de barajın serin sularında tekne ile gezilebilecek yerlerdendir. Su altında kalan tarihi anlamak isteyenler buraya giderek birçok harabeyi de görebilmektedir. Hava yoluyla bölgeye gelenler Batman havaalanı araç kiralama hizmeti almalıdır. Kiralacar üzerinden ucuz araba kiralama hizmeti aldıktan sonra bölgeyi çok daha rahat bir şekilde gezinebilirsiniz.

Güneydoğu Anadolu gezi turu Diyarbakır ile sonlandırılabilir. Birbirinden farklı tarihi cami ve kiliseleriyle tanınan Diyarbakır’da On Gözlü Köprü ile beraber Gazi Köşkü mutlaka ziyaret edilmelidir. Silvan Köprüsü ve Hevsel Bahçeleri de gezilecek yerlerdendir. Diyarbakır’da ayrıca Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ni görmeden gelmek, büyük bir eksiklik olacaktır. Kapanış turunda ünlü Hasanpaşa hanında biraz mola verebilirsiniz. Ancak sabah saatlerinde bu hana ulaşanlar serpme kahvaltının keyfini çıkarabilir.

Diyarbakır’a hava yoluyla ulaşmak isteyenler Diyarbakır Havalimanı araç kiralama hizmeti alabilmektedir. Kiralacar platformu üzerinden alabileceğiniz ucuz araç kiralama hizmetleriyle beraber bölgeyi çok daha rahat bir şekilde gezebilirsiniz.

Güneydoğu Anadolu’da Ne Yenir?

Güneydoğu Anadolu mutfağı gerçekten de zengin yiyecek ve içeceklerle doludur. En fazla bulgur ve buğday ile yapılan gıdalar tercih edilir. Ayrıca pirinç, nohut ve mercimek gibi bakliyatlar da sık sık kullanılmaktadır. Bölgenin diğer önemli mutfak malzemeleri ise süt ürünleri ve kırmızı ettir.

Bölgeye has olan acılı ve salçalı malzemelerle birbirinden farklı yemekler yapılmaktadır. Örneğin Gaziantep’te etli yemekler ve özellikle de baklava meşhur iken, Diyarbakır’da ciğer, Şanlıurfa’da ise çiğköfte tüketilmektedir. Bölgeye giden yerli ve yabancı turistler de yöresel lezzetler karşısında adeta şaşırmaktadır.

Et ve et yemeklerine bakıldığı zaman kemeli tike kebabı, yoğurtlu kebap, büryan, soğanlı kebap ve alinazik oldukça meşhurdur. Pilavlarda ise firikli pilav, ciğerli pilav ve duvaklı pilavı tadabilirsiniz. Çorbalara baktığımızda tarhana, ezogelin, keme, börek ve yoğurtlu çorbanın sıklıkla tercih edildiği bilinmelidir.

Güneydoğu Anadolu gezi turu kapsamında tatlıkların geniş bir kültüre sahip olduğu anlaşılmaktadır. Tene ve top helvası, nişe bulamacı, nuriye tatlı, fıstıklı kadayıf, dolama, fıstık ezmesi, Mardin badem şekeri, zingil ve halbur hurma sıkça tüketilen tatlılar arasındadır. Dicle ve Fırat nehirlerinin en lezzetli balığı olan şabut balığı da Güneydoğu Anadolu mutfak kültürünün vazgeçilmez besin kaynağı arasındadır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi, gezilecek yerleri, yemek kültürü ve daha pek çok özelliği ile İstanbul gezi rehberi her zaman araştırılan konulardan biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sarayları, müzeleri, köşkleri, bahçeleri, parkları ve daha…

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ziyaret ettiği ve ülkemizin en büyük üçüncü kentidir. Haliyle İzmir gezi rehberi konusunda merak edilen pek çok husus bulunmaktadır. İzmir Körfezi üzerine kurulu…

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Günübirlik gezilerde araç kiralamak oldukça mantıklıdır. Çünkü ucuz araç kiralama firmaları sayesinde herhangi bir ek ücret ödemeden kiraladığınız araçla dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Öte yandan Karadeniz’in gezilecek en güzel yerlerinden olan…

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında adeta bir cenneti andıran Ege Bölgesi, mutlaka araç kiralayarak gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu yüzden araç kiralayarak Ege turu nasıl yapılır konusunda birçok araştırmanın gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.…

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Tarihi güzellikleri ve misafirperverliği ile tanınan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu gezi turu yapmak isteyenler için sayısız alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan araç…

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun’a seyahat edecekler için hazırladığımız Samsun gezi rehberi yazımızda, bölgenin ilgi çeken yerleri başta olmak üzere gezilecek yerler, meşhur yemekleri, ulaşım ve araç kiralama seçenekleri üzerinde yoğunlaşacağız. Öte yandan Samsun,…

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Ülkenin başkenti olması, düzenli ve nizami olan sokak yapısı, önemli üniversiteleri ve bünyesinde bulundurduğu konsolosluk sayısı ile dahi dikkat çeken bir şehir. Kurtuluş savaşına…

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan oldukça önemli şehirlerden birisidir. Kızılırmak bu bölgeden geçer ve buranın topraklarının değerli, bereketli olmasını sağlar demek mümkün. Kırıkkale bunun yanı sıra tarihi yapısı ile…

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya denince akla ilk gelen detay Türkiye’nin en büyük ili olması oluyor. Konya; İç Anadolu Bölgesi için önemli bir şehir. Tarihi olarak birçok önemli anlamı olan şehir, şehzadeler şehri olarak…

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Bu şehri doğru bir plan dahilinde gezerseniz sadece 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Görülmeye değer birçok yeri olan bu şehri bazılarınız Peygamberler şehri…