Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Lütfen Bekleyiniz....

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

  • 23.01.2024
  • 6
  • 240 Okunma
Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun’a seyahat edecekler için hazırladığımız Samsun gezi rehberi yazımızda, bölgenin ilgi çeken yerleri başta olmak üzere gezilecek yerler, meşhur yemekleri, ulaşım ve araç kiralama seçenekleri üzerinde yoğunlaşacağız. Öte yandan Samsun, milli ve manevi duyguları yaşatan önemli kentlerden biridir. Karadeniz turları düzenlendiğinde mutlaka Samsun’da da bir gecelik konaklama hizmeti pek çok firma tarafından verilmektedir. Sizleri daha fazla heyecanlandırmadan bu önemli kentimizle ilgili detaylı bilgileri sunmaya başlayalım.

Samsun Hakkında

Orta Karadeniz’in en kalabalık kenti olan Samsun, Türkiye genelindeki 16. büyük kent olma özelliğini taşımaktadır. Belediyenin kuruluşu, Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. Şehrin ilk adının ise Amisos olduğu bilinmektedir. Bu şehirde yaşayan ilk insanların Gaşkalar olduğuna dair bazı bilgilerin olduğu da unutulmamalıdır. Samsun’da yapılan pek çok kazıda önemli eserlere ulaşılmıştır.

Kıyı kenti Samsun hakkında bilinmesi gereken önemli özelliklerden biri, Hititlerden sonra M.Ö. 2000’lerde Friglerin hakimiyetine geçtiğidir. Daha sonra ise Kimmerler tarafından yönetilmiştir. Ardından Lidya, Pers, Makedonya, Roma ve Bizans ile beraber Türklerin hüküm sürdüğü önemli bir şehir olma özelliğini sürdürmektedir.

Kıyı şehri olan Samsun’dan bahseden Evliya Çelebi, seyahatname adlı eserinde bu kentin güzelliklerine yer vermiştir. 1701 yılında Samsun’a gelen Fransız doğabilimci Tournefort ve ardından da İngiliz J.Macdonald Kinner de bu şehir ile ilgili gözlemlerini açıkça ifade etmiştir.

Mimari güzelliklerinin yanı sıra tarihi eserleri ve elbette gezilecek yerleri, Samsun’u daha özel bir şehir haline getirmiştir.

Samsun’da Gezilecek Yerler

Karadeniz bölgesinin önemli ve mutlaka gezilmesi gereken turizm merkezlerinden biri olan Samsun’un tarihi de eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Haliyle çok zengin ve kültürel bir dokuya sahip olmuştur. Karadeniz’in başkenti olarak da isimlendirilen bu şehirde öncelikle Samsun Atatürk Anıtı’nı gezmenizi öneriyoruz.

Bu anıt Atatürk’ün Samsun’a çıktığı noktada yaptırılmıştır. Ayrıca aynı bölgedeki Atatürk Parkı’da gezilmelidir. O halde Samsun’da gezilecek yerler konusunda diğer alternatifleri de birlikte incelemeye devam edelim.

Amisos Tepesi: Samsun merkeze sadece 4 kilometre uzaklıkta bulunan bu tepe, kentin ilk yerleşim bölgesidir. Oldukça ilgi çekmesinin yanı sıra muhteşem manzarası sayesinde buraya gelen ziyaretçilerine huzur katmaktadır. Teleferikle çıkılabilen bu tepeden Samsun’a kuşbakışı bakabilir ve yüzlerce manzara fotoğrafı çekebilirsiniz.

Atakum: Sahil ilçesi olan Atakum’da birbirinden güzel mekanlar bulunmaktadır. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Atakum sahillerinde sabaha kadar huzurlu bir vakit geçirebilirsiniz.

Bandırma Vapuru Müzesi: 2003 yılında halka açılan bu müze, Bandırma vapurunu temsilen yapılmıştır. Geminin orjinali 1925 yılında parçalanmıştır. Bu nedenle müze haline getirilen gemiyi gezerek tarihi bir sürece tanıklık edebilirsiniz.

Aslında Samsun’da gezilecek yerler konusunda aşağıdaki alternatiflerin de mutlaka değerlendirilmesi gerekir;

  • Şahinkaya Kanyonu
  • Piazza alışveriş merkezi
  • Kuş cenneti
  • Göğceli Cami
  • Samsun Amazon Heykeli
  • Amisos Mezarları
  • Samsun kent müzesi
  • Gazi müzesi
  • Nebiyan dağı
  • Çarşamba köprüsü
  • Kızılırmak deltası
  • Kabaceviz şelalesi
  • Ladik gölü
  • Bati park
  • Bayrak tepe tabiat parkı
  • Samsun sanat tiyatrosu
  • Tekkeköy mağaraları

Sahil kenti olan Samsun ayrıca Karadeniz bölgesinde yer almasından dolayı çok sayıda tabiat parkına ev sahipliği yapmaktadır. Oldukça yeşil bir alana sahip olan bu kentte birbirinden farklı alanlarda huzurlu bir vakit geçirebilirsiniz.

Samsun Meşhur Yemekleri

Samsun’a seyahat edecek olanlar öncelikle keşkek ve tirit tatmalıdır. Et suyuna bırakılan tirit, koyun eti, tavuk eti, kaz ya da ördek etinin de kullanılarak hazırlandığı bir yemek türüdür. Genelde et yemeği sevenler için tavsiye edilir. Keşkek ise kıvamlı ve tiride göre daha koyu bir yemektir. Et, yarma ve buğday katılarak hazırlanmaktadır.

Günümüzdeki Samsun meşhur yemekleri arasında kaldırayak, kırçan, lorgon ve nünük adı verilen çorba ve yemek çeşitlerini tadabilirsiniz. Vejetaryenler için de birbirinden farklı lezzetler, Samsun mutfağında yerini almıştır. Ancak en çok Bafra pidesi ve Bafra karpuzunun tercih edildiğini söyleyebiliriz. Pide özellikle Samsun’da her öğün tüketilen yemeklerden biridir. Tatlı olarak ise burma tatlısı ve kocakarı gerdanını tatmanız yeterli olacaktır. Son olarak her türden balık yemeği de Samsun’da tüketilmesi gerekenlerdendir.

Samsun’a Ulaşım

Kara, deniz ve hava yolu ile rahatlıkla Samsun’a ulaşım sağlanabilir. İzmir’e 998 km, Ankara’ya 412 km ve İstanbul’a 737 km mesafede bulunan Samsun’da otobüs terminali ve Karadeniz bölgesinin en büyük otogarı bulunmaktadır. Hava yolu ile buraya gelmek isteyenler Çarşamba Havalimanı’na iniş sağlayacaktır. Bu havalimanının kente 19 km uzaklıkta olduğunu unutmayın. Bazı şehirlerden düzenlenen tren seferleriyle de rahatlıkla kente ulaşabilirsiniz.

Samsun Araç Kiralama

Samsun’a geldikten sonra mutlaka araç kiralamanız gerekiyor. Çünkü bölgede gezilebilecek çok sayıda yer vardır. O halde Samsun araç kiralama konusunda www.kiralacar.com üzerinden bölgedeki tüm kiralama firmalarını inceleyebilir ve fiyat bilgisi alabilirsiniz. Rezervasyon işlemlerini de çok kısa bir sürede tamamlayarak Samsun’da dilediğiniz noktadan aracı alabilir ve teslimatı da güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Alternatif arayanlar Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama yaparak anında hizmet alabilmektedir. Kiralacar, ucuz araba kiralamak isteyen herkes için onlarca aracı bir araya getirerek kullanıcılara sunmaktadır. Bu süreçte online rezervasyon yaparak Samsun 19 Mayıs araç kiralama hizmetleri de alabilirsiniz.

Şunlar da hoşunuza gidebilir

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi, gezilecek yerleri, yemek kültürü ve daha pek çok özelliği ile İstanbul gezi rehberi her zaman araştırılan konulardan biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sarayları, müzeleri, köşkleri, bahçeleri, parkları ve daha…

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ziyaret ettiği ve ülkemizin en büyük üçüncü kentidir. Haliyle İzmir gezi rehberi konusunda merak edilen pek çok husus bulunmaktadır. İzmir Körfezi üzerine kurulu…

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Günübirlik gezilerde araç kiralamak oldukça mantıklıdır. Çünkü ucuz araç kiralama firmaları sayesinde herhangi bir ek ücret ödemeden kiraladığınız araçla dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Öte yandan Karadeniz’in gezilecek en güzel yerlerinden olan…

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında adeta bir cenneti andıran Ege Bölgesi, mutlaka araç kiralayarak gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu yüzden araç kiralayarak Ege turu nasıl yapılır konusunda birçok araştırmanın gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.…

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Tarihi güzellikleri ve misafirperverliği ile tanınan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu gezi turu yapmak isteyenler için sayısız alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan araç…

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun’a seyahat edecekler için hazırladığımız Samsun gezi rehberi yazımızda, bölgenin ilgi çeken yerleri başta olmak üzere gezilecek yerler, meşhur yemekleri, ulaşım ve araç kiralama seçenekleri üzerinde yoğunlaşacağız. Öte yandan Samsun,…

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Ülkenin başkenti olması, düzenli ve nizami olan sokak yapısı, önemli üniversiteleri ve bünyesinde bulundurduğu konsolosluk sayısı ile dahi dikkat çeken bir şehir. Kurtuluş savaşına…

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan oldukça önemli şehirlerden birisidir. Kızılırmak bu bölgeden geçer ve buranın topraklarının değerli, bereketli olmasını sağlar demek mümkün. Kırıkkale bunun yanı sıra tarihi yapısı ile…

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya denince akla ilk gelen detay Türkiye’nin en büyük ili olması oluyor. Konya; İç Anadolu Bölgesi için önemli bir şehir. Tarihi olarak birçok önemli anlamı olan şehir, şehzadeler şehri olarak…

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Bu şehri doğru bir plan dahilinde gezerseniz sadece 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Görülmeye değer birçok yeri olan bu şehri bazılarınız Peygamberler şehri…