Antalya Gezi Rehberi Türkiye’nin Gözde Şehri Hakkında Bilgiler

Lütfen Bekleyiniz....

Antalya Gezi Rehberi Türkiye’nin Gözde Şehri Hakkında Bilgiler

  • 23.01.2024
  • 9
  • 129 Okunma
Antalya Gezi Rehberi Türkiye’nin Gözde Şehri Hakkında Bilgiler

Türkiye’nin tatil yeri denilince ilk akla gelen yeri olan Antalya özellikle yazın yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. Akdeniz sahili boyunca uzanan plajları ile deniz, kum ve güneşin tadının doyasıya çıkarıldığı Antalya’da gezilecek ve görülecek birçok yer bulunuyor. Tarihinden doğal güzelliklerine kadar keyfini sürebileceğiniz Antalya’ya gitmeden önce hazırladığımız gezi rehberine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Antalya Hakkında Genel Bilgiler

Ülke Türkiye
Dili Türkçe
Bölge Akdeniz
Nüfusu 2.426.356
Yerel Saat GMT+3
Para Birimi Türk Lirası
Priz Tipi C
Yıllık Ortalama Sıcaklık 18.7°C
İklimi Akdeniz
Yüz Ölçümü 20.177 km²
Bitki Örtüsü Maki
Geçim Kaynakları Turizm, Ticaret, Tarım
Telefon Kodu +242

Antalya Nerededir?

Antalya Körfezi ve Batı Torosların arasında kurulu olan Antalya, Akdeniz bölgesinin batısında yer alıyor. Batıda Muğla, doğuda Karaman ve Mersin, kuzeyde Burdur ve Isparta, kuzeydoğuda ise Konya illeri ile çevrili olan Antalya’nın 19 adet ilçesi bulunuyor.

Antalya’ya Nasıl Gidilir?

Antalya’ya deniz, hava ve kara yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Antalya’ya özellikle yaz aylarında gösterilen ilgiden dolayı otobüs ve hava yolu firmalarının sürekli seferleri bulunuyor. Tatilinize hemen başlamak istiyorsanız ise hava yolunu tercih ederek şehir merkezine 20 dakikalık mesafede bulunan Fraport TAV Antalya Havalimanı'na da Antalya’nın Gazipaşa ilçesine 45 km uzaklıkta yer alan Gazipaşa-Alanya Havalimanı'na iniş yapabilirsiniz.

Fraport TAV Antalya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Havalimanından şehir merkezine gitmek için tercih edilen ulaşım seçenekleri arasında halk ve tur otobüsleri, taksi ve araç kiralama bulunuyor.

Otobüs: Her 30 dakikada bir Antalya Havalimanı’ndan kalkan 600 numaralı otobüsler ile şehir merkezine ya da Antalya Terminali’ne gidebilirsiniz. Her 2 saatte havalimanından kalkan 800 numaralı otobüsler ise Antalya’nın beldesi Lara’ya ulaşım imkânı sağlıyor.

Antalya keşfinizi bir tur acentesi ile yapacaksanız firma yetkilileri sizi havalimanındaki bankolarında bekliyor olacak. Tatil sonrası yine havalimanına kadar size eşlik eden tur firmalarından otobüs servis ve detaylarını öğrenebilirsiniz.

Taksi: Konaklayacağınız yere kadar kesintisiz bir ulaşım sağlamak istiyorsanız havalimanında bulunan taksileri kullanabilirsiniz. Taksi durağının yanında bulunan ücret tabelasından gideceğiniz noktanın tutarını öğrenebilirsiniz.

Araç Kiralama: Sürekli olarak otelde kalmanın dışında Antalya’nın tüm güzelliklerini görmek istiyorsanız araç kiralayarak istediğiniz her yeri gezebilirsiniz. Kiralacar’ın Antalya Havalimanı Araç kiralama, Alanya araç kiralama, Kemer araç kiralama gibi her ilçeden sunduğu hizmetten uygun fiyata yararlanmak için hemen rezervasyonunuzu oluşturun.

Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Tatil bölgeniz Antalya’nın Alanya ilçesine daha yakın ise tercih edebileceğiniz Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan ulaşımda sadece taksi, servis otobüsleri ve araç kiralama bulunuyor.

Taksi: Gazipaşa’da bulunan havalimanından sadece Alanya’ya değil Antalya’nın tüm beldelerine de taksi ile gidebilirsiniz. Ücret tarifesinin sabit olduğu taksiler havalimanında 7/24 hizmet veriyor.

Servis Otobüsü: HAVAŞ’ın sunmuş olduğu otobüs hizmeti günün belirli saatlerinde havalimanından şehir merkezine ulaşım sağlıyor. HAVAŞ’ın sitesinden ya da mobil uygulamasından iniş saatinize göre rezervasyon yapabilirsiniz.

Araç Kiralama: Kiralacar, Antalya Havalimanı’nın yanı sıra Gazipaşa-Alanya Havalimanı araç kiralama hizmeti ile de sizin yanınızda. Havalimanından alabileceğiniz aracınız için sadece istediğiniz arabayı ve teslim tarihi ile saatini seçmeniz yeterli.

Antalya’ya Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz iklimine sahip olan Antalya’yı yılın her mevsiminde tercih edebilirsiniz. Denizde yüzmek ve güneşlenerek tüm yılın stresini atmak isterseniz yazın gidebileceğiniz Antalya, bahar aylarında kültür ve doğa turu yapmak isteyenleri ağırlıyor.

Antalya’da Gezilecek Yerler

Şelaleler

Kurşunlu, Aşağı ve Yukarı Düden, Manavgat, Sapadere, Uçansu ve Gizli Cennet Şelaleleri Antalya’nın en meşhur şelaleleri. Yaz sıcağında şelalelerden akan gürül gürül suyun esintisi ile serinleyebilir tabiatın sunmuş olduğu güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Mağaralar

Antalya’da 20’ye yakın mağara bulunuyor. Zamanınız belki hepsi için yeterli olmayabilir ama Karain ve Beldibi Mağaralarını mutlaka gezmelisiniz. 1946 yılından beri kazı çalışmalarının devam ettiği ve Türkiye’nin içinde insan yaşamış en eski mağarası olan Karain Mağarası’nın yanı sıra duvarlarındaki çeşitli hayvan çizimleri ile dikkat çeken Beldibi Mağarası kentte en çok ilgi çeken mağaralar.

Antik Kentler

Antalya arkeolojik zenginliği ile de birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını kanıtlıyor. Antik kentleri koruyan ve kazı çalışmalarını sonlandırmayan Antalya’da Aspendos, Side, Olimpos, Termessos, Perge gibi kentler tarihe dokunmanız için sizi bekliyor.

Antalya’nın gezilecek yerleri tabii ki bunlarla sınırlı değil. Kale, sur, müze, milli park gibi her köşesinde başka bir tat alacağınız kentte tatil planı yapmadan önce gezeceğiniz yerlerin rotasını çıkarmanız ve tatil sürenizi buna göre belirlemeniz gerekiyor.

Antalya’da Nerede Kalınır?

Antalya’da konaklanabilecek sayısız yer bulunuyor. 5 yıldızlı otellerin her şey dahil imkânlarından faydalanmak ve konforlu bir tatil yapmak istiyorsanız dünyaca ünlü otelleri tercih edebilirsiniz. Koy koy gezmek ve önce sahillerin tadını çıkarmak istiyorsanız 2 ya da 3 yıldızlı otellerin yanı sıra pansiyonlarda da oldukça çeşitlilik var.

Yaz aylarında doluluk olanlarının yüksek olduğu Antalya otellerinden daha önceden rezervasyon yaparsanız hem bütçenizi korumuş hem de dilediğiniz odayı seçme şansını yakalamış olursunuz.

Antalya’da Ne Yenir?

Akdeniz mutfağı denilince akla gelen zeytinyağı ya da sağlıklı yemekler Antalya mutfağı için de geçerli. Meyvelerinden sebzelerine kadar her üründen farklı lezzetler ortaya çıkaran Antalya mutfağında denemeniz gereken tatlar:

  • Antalya piyazı
  • Toros salatası
  • Antalya usulü kabak tatlısı
  • Hibeş
  • Bıldırcın mıhlası
  • Gazel böreği
  • Alanya bohçası
  • Arap kadayıfı
  • Hülüklü çorba
  • Karpuz kabuğu, portakal ve bergamot reçeli
  • Domates çivesi
  • Ekşili tavuk dolması

Antalya’da Ne, Nereden Alınır?

Buzdolabını renkli hale getirmek ya da her gittiği yerden sevdiklerine hatıra olması için magnet alanlardansanız Antalya’nın gezdiğiniz yerlerinde o bölgeye ait magnetleri bulabilirsiniz. Yöresel lezzetlere önem veriyorsanız ve evinize döndüğünde bu lezzetleri unutmak istemiyorsanız da Antalyalıların yaptığı reçelleri, Antalya’da yetiştirilen meyve ve sebzeleri tercih edebilirsiniz.

Ayrıca Antalya Kale İçi semtinde ve merkezde bulunan kapalı çarşıda yörük halılar, keten elbiseler ve otantik takılar gibi el işi ürünlerini de satın alabilirsiniz.

Antalya’da Gece Hayatı

Yaz aylarında sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden Antalya gece hayatı eğlenceli olduğu gibi bir o kadar da renkli. Otellerin aktivitelerinin yanı sıra Antalya sokaklarında zaman geçirmek istiyorsanız pub, restoran, meyhane, gece kulübü, bar gibi zevkinize uygun mekânlardan birinde doyasıya eğlenebilirsiniz.

Antalya’daki Festivaller 

Antalya’da özellikle yaz aylarında çeşitli festivaller düzenleniyor. İlçe festivallerinden uluslararası festivallere kadar kültür-sanat alanında dolu dolu olan Antalya’da tatilinize denk gelen bir festivale mutlaka katılın.

  • Antalya Altın Portakal Film Festivali (Ekim)
  • Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali (Eylül)
  • Antalya Piyano Festivali (Eylül)
  • Alanya Uluslararası Caz Günleri (Eylül)
  • Manavgat Barış Suyu Festivali (Ağustos)
  • Uluslararası Sokak Lezzetleri Festivali (Haziran)

Şunlar da hoşunuza gidebilir

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi, gezilecek yerleri, yemek kültürü ve daha pek çok özelliği ile İstanbul gezi rehberi her zaman araştırılan konulardan biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sarayları, müzeleri, köşkleri, bahçeleri, parkları ve daha…

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ziyaret ettiği ve ülkemizin en büyük üçüncü kentidir. Haliyle İzmir gezi rehberi konusunda merak edilen pek çok husus bulunmaktadır. İzmir Körfezi üzerine kurulu…

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Günübirlik gezilerde araç kiralamak oldukça mantıklıdır. Çünkü ucuz araç kiralama firmaları sayesinde herhangi bir ek ücret ödemeden kiraladığınız araçla dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Öte yandan Karadeniz’in gezilecek en güzel yerlerinden olan…

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında adeta bir cenneti andıran Ege Bölgesi, mutlaka araç kiralayarak gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu yüzden araç kiralayarak Ege turu nasıl yapılır konusunda birçok araştırmanın gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.…

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Tarihi güzellikleri ve misafirperverliği ile tanınan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu gezi turu yapmak isteyenler için sayısız alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan araç…

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun’a seyahat edecekler için hazırladığımız Samsun gezi rehberi yazımızda, bölgenin ilgi çeken yerleri başta olmak üzere gezilecek yerler, meşhur yemekleri, ulaşım ve araç kiralama seçenekleri üzerinde yoğunlaşacağız. Öte yandan Samsun,…

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Ülkenin başkenti olması, düzenli ve nizami olan sokak yapısı, önemli üniversiteleri ve bünyesinde bulundurduğu konsolosluk sayısı ile dahi dikkat çeken bir şehir. Kurtuluş savaşına…

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan oldukça önemli şehirlerden birisidir. Kızılırmak bu bölgeden geçer ve buranın topraklarının değerli, bereketli olmasını sağlar demek mümkün. Kırıkkale bunun yanı sıra tarihi yapısı ile…

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya denince akla ilk gelen detay Türkiye’nin en büyük ili olması oluyor. Konya; İç Anadolu Bölgesi için önemli bir şehir. Tarihi olarak birçok önemli anlamı olan şehir, şehzadeler şehri olarak…

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Bu şehri doğru bir plan dahilinde gezerseniz sadece 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Görülmeye değer birçok yeri olan bu şehri bazılarınız Peygamberler şehri…