Denizli Gezi Rehberi Tarihi ve Kültürel Beyazşehir

Lütfen Bekleyiniz....

Denizli Gezi Rehberi Tarihi ve Kültürel Beyazşehir

  • 23.01.2024
  • 5
  • 77 Okunma
Denizli Gezi Rehberi Tarihi ve Kültürel Beyazşehir

Denizli; Anadolu’nun en güzel şehirlerinden birisi olmasının yanı sıra horozu ile ünlenen bir şehrimiz. Ege Bölgesi içerisinde olan ve birçok kişinin adı nedeniyle deniz kenarında olduğu izlenimine kapıldığı şehir tam aksine denizden oldukça uzak bir yerdedir. Aydın, Manisa, Muğla ve Uşak gibi şehirler sınırı olan ve Ege ile Akdeniz arasında kalan ancak Ege bölgesine bağlı olan şehir; Güneybatıda yer almaktadır. Şehir tamamen sanayi ve aynı zamanda ticaret ile yönetilmekte olan bir yapıya sahiptir. İhracat hacmi en fazla olan şehirlerden birisi olan Denizli; mermer, doğal taş gibi önemli ihracatlar yapmaktadır. Şehrin Dünya Mirası Listesi içerisinde de önemli bir yeri vardır. Pamukkale Travertenleri oldukça görkemli ve sürekli turist akınına uğrayan bir alandır.

Denizli Tarihi Hakkında Bilgiler

Sizlere Denizli tarihi hakkında bilgiler verilmesi gerekirse; Denizli şu anda ilk kurulduğu alana göre 7 km daha ileride merkezi olan bir şehirdir. Şehrin en eski yerleşimi MÖ 261 ile 245 yılları arasında olmuştur. Laodikeia adı verilen kentin kurulduğu ilk yer burasıdır. 7. Yy içerisinde deprem ile bu kent yıkılmış ve ardından taşınarak Ladik ismini almıştır. Selçuklu kayıtları bu şehirden Tunguzlu olarak bahseder. Eski Türkçe içerisinde Tengiz olarak bilinen ve deniz anlamına gelen bir kökten üremiştir. Şehrin adı zaman içinde Denizli olarak evirilmiş ve günümüze gelmiştir. Denizli; Türkler ile ilk olarak 1070 yılında Afşin Bey ile tanışmıştır. Şehrin; Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedildiği de bilinmektedir. Denizli dendiği zaman sulak bir alan aranmaktadır ancak şehrin eski halini anlatan Evliya Çelebi; denizden uzak bu şehre neden Denizli dendiğini anlatır niteliktedir. Şehrin çevresinden birçok akarsu geçiyor olması ve pek çok gölün çevresinde olması buraya Denizli denmesini neden olmuştur.

Şehirde bir üniversite mevcuttur. Pamukkale Üniversite olarak bilinen üniversite bünyesinde şehre sürekli öğrenci akını vardır ve 65.000 kadar öğrenci şehirde barınmaktadır.

Denizli’de Gezilecek Yerler Listesi

Günümüzde Denizli’de gezilecek yerler listesi oldukça fazla. Denizli; çok fazla adını duymasanız da birbirinden güzel eski ve yeni yapılara sahip. Gittiğiniz zaman şehri 3 4 günde gezebilir hatta ufak bir tatil ile keyfini çıkarabilirsiniz.

  • Pamukkale Travertenleri: UNESCO tarafından korumaya alınmış bir alandır. Bir süre önce bozulmaya yüz tutmuş olan bu alan şimdilerde yeniden eski kar beyazı görünüşüne kavuşmuş durumda. Termal suyun bembeyaz yaptığı küçük su havuzları içinizi ısıtacak. Ayrıca Pamukkale araç kiralama konusunda da rahatlıkla birçok firmadan hizmet alınabilmektedir.

  • Akhan Kervansarayı: Anadolu Selçuklu devletinden bir kalıntı olan Kervansaray; mimari olarak da Selçuklu etkileri taşımaktadır. Simetrik bir planı vardır ve 1253 yılında inşa edilmiştir. 1100 km bir alana kurulmuştur. Burada iki adet kitabe bulunmaktadır.

  • Bağbaşı Kent Ormanı: 129 hektar doğal bir alandır. Eğlenceli aktiviteler yapabileceğiniz ve doğa ile baş başa kalabileceğiniz alanlar yaratılmıştır. Şehre 2 km kadar mesafesi vardır.

  • Karahayıt Kaplıcaları: Denizli; termal su bakımından oldukça zengin bir bölge, Karahayıt Kaplıcası da bu bakımdan oldukça önemli. Kişiler buraya sağlık turizmi için geliyor alternatif bir şifa kaynağı olarak ele alınıyor.

  • Hierapolis Antik Kenti: Kutsal Kent olarak da bilinen bu kent; Bergama krallarından olan 2. Eumenes önderliğinde inşa edilmiştir. Adını ise Telephos’un karısı olan Hiera’dan esinlenerek almıştır. Helenistik yapıların en güzellerinden birisidir. Neron zamanında şehir tamamen yıkılmıştır ancak önemli yapılarının bazıları hala sağlam bir şekilde durmaktadır.

  • Keloğlan Mağarası: 1970 yılında keşfedilen mağara şu anda Türkiye genelinde gezmeye uygun olan 14 mağaradan birisidir. İçerisinde bulunan sarkıt ve dikitler ile oldukça etkili ve ihtişamlı görünen mağara incelenmeye değerdir.

  • Topuklu Yaylası: Merkeze 20 km uzaklıkta olan yayla; güzel bir piknik ve kamp alanıdır. Burada oldukça kapsamlı eğlenceler düzenlenmektedir.

  • Tripolis Antik Kenti: Şehrin ne zaman kurulduğu bilinmiyor fakat ilk adının Apollonia olduğu düşünülüyor. Helenistik bir mimarinin söz konusu olduğu şehirde Roma ve Bizans etkisindeki mimariye gözü kapatmak imkansız. Şehirde birçok önemli yapı mevcut.

Denizli Yemekleri ve Lezzetleri

Genelde Denizli yemekleri ve lezzetleri ege mutfağının en güzel örneklerinden bazılarını sunuyor. Akdeniz etkisinin de olduğu yemeklerin tadını sevebilir ve her tür yemek sever kendine uygun bir yemek bulabilir.

  • Çaput Aşı; bir pilav türüdür
  • Biber tatarı; bir kızartma türü
  • Tandır kebabı
  • Arabaşı çorbası
  • Börülce böreği
  • Süller pidesi; kuşbaşı ile yapılan bir pide türüdür
  • Patlıcan soğan
  • Mısır gömbesi
  • Leyen böreği
  • Patlıcan kapama

Denizli mutfağı genel olarak sebze ağırlıklı bir mutfaktır ancak yemeklerin bazılarına et eklenmektedir.

Denizli Çardak Havalimanı Araç Kiralama

Kullanıcıların Denizli Çardak Havalimanı araç kiralama yapması halinde halinde en alternatif ulaşım yöntemine ulacağını söyleyebiliriz. Özellikle şehre ticaret ya da sanayi konusunda bir görüme için gidecekseniz vaktiniz çok değerli olduğu için araç kiralama işlemi yapmanız önemli tavsiye edilir. Denizli Çardak Havalimanı şehrin merkezine tam olarak 45 km uzakta bulunmaktadır. Aktif olarak kullanılan bir havalimanı olduğunu da belirtmek gereklidir.

Denizli Ulaşım ve Yolculuk

Aslında Denizli ulaşım ve yolculuk olarak pek çok imkana sahiptir. Kara yolu ile ya da hava yolu ile şehre ulaşmanız mümkündür. Otogar şehrin merkezindedir ancak havalimanı şehre 45 km uzaklıkta bulunmaktadır. Eğer şehre hava yolu ile gelecekseniz Çardak Havalimanı araç kiralama imkanlarını kullanarak araba kiralamanız yerinde bir karar olacaktır. Çünkü şehir genel anlamda merkeze uzak mesafede görülmeye değer alanlar içermektedir.

Merkezefendi Araç Kiralama

Merkezefendi bölgesinden oto kiralama hizmeti almak isteyenler de vakit kaybetmeden Kiralacar üzerinden hizmet alabilir. Haliyle Merkezefendi araç kiralama hizmetleriyle beraber ucuz araba kiralama ya da lüks araç kiralama gibi seçenekler sadece Kiralacar sayesinde sunulmaktadır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi, gezilecek yerleri, yemek kültürü ve daha pek çok özelliği ile İstanbul gezi rehberi her zaman araştırılan konulardan biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sarayları, müzeleri, köşkleri, bahçeleri, parkları ve daha…

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ziyaret ettiği ve ülkemizin en büyük üçüncü kentidir. Haliyle İzmir gezi rehberi konusunda merak edilen pek çok husus bulunmaktadır. İzmir Körfezi üzerine kurulu…

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Günübirlik gezilerde araç kiralamak oldukça mantıklıdır. Çünkü ucuz araç kiralama firmaları sayesinde herhangi bir ek ücret ödemeden kiraladığınız araçla dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Öte yandan Karadeniz’in gezilecek en güzel yerlerinden olan…

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında adeta bir cenneti andıran Ege Bölgesi, mutlaka araç kiralayarak gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu yüzden araç kiralayarak Ege turu nasıl yapılır konusunda birçok araştırmanın gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.…

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Tarihi güzellikleri ve misafirperverliği ile tanınan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu gezi turu yapmak isteyenler için sayısız alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan araç…

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun’a seyahat edecekler için hazırladığımız Samsun gezi rehberi yazımızda, bölgenin ilgi çeken yerleri başta olmak üzere gezilecek yerler, meşhur yemekleri, ulaşım ve araç kiralama seçenekleri üzerinde yoğunlaşacağız. Öte yandan Samsun,…

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Ülkenin başkenti olması, düzenli ve nizami olan sokak yapısı, önemli üniversiteleri ve bünyesinde bulundurduğu konsolosluk sayısı ile dahi dikkat çeken bir şehir. Kurtuluş savaşına…

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan oldukça önemli şehirlerden birisidir. Kızılırmak bu bölgeden geçer ve buranın topraklarının değerli, bereketli olmasını sağlar demek mümkün. Kırıkkale bunun yanı sıra tarihi yapısı ile…

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya denince akla ilk gelen detay Türkiye’nin en büyük ili olması oluyor. Konya; İç Anadolu Bölgesi için önemli bir şehir. Tarihi olarak birçok önemli anlamı olan şehir, şehzadeler şehri olarak…

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Bu şehri doğru bir plan dahilinde gezerseniz sadece 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Görülmeye değer birçok yeri olan bu şehri bazılarınız Peygamberler şehri…