Erzurum Gezi Rehberi Erzurum Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lütfen Bekleyiniz....

Erzurum Gezi Rehberi Erzurum Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • 23.01.2024
  • 8
  • 116 Okunma
Erzurum Gezi Rehberi Erzurum Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olsa da Selçuklular ile anılan Erzurum’da sizi sayısız değer bekliyor. Mimarlık harikası yapıtlar, Türk tarihinde önemli kararların alındığı binalar, doğa mucizesi oluşumlara hayran kaldıktan sonra Erzurum’un meşhur lezzeti cağ kebap ile gezinizi unutulmaz hale getirebilirsiniz. İster Palandöken’den başlayın ve şehir merkezine inin isterseniz ilçelerinde tarihi eserleri gezin Erzurum’un her karesinde farklı hissedeceksiniz.

Erzurum Hakkında Genel Bilgiler

Ülke Türkiye
Dili Türkçe
Bölge Doğu Anadolu
Nüfusu 767.848
Yerel Saat GMT+3
Para Birimi Türk Lirası
Priz Tipi C
Yıllık Ortalama Sıcaklık 5.7°C
İklimi Karasal
Yüz Ölçümü 25.066 km²
Bitki Örtüsü Step ve Çayır
Geçim Kaynakları Hayvancılık, Tarım
Telefon Kodu +442

Erzurum Nerededir?

Doğu Anadolu bölgesinin en büyük üçüncü şehri olan Erzurum’un bir bölümü de Karadeniz bölgesinde yer alıyor. Kuzeyde Dumlu, güneyde Palandöken Dağları ile çevrili olan Erzurum; güneyde Bingöl ve Muş, kuzeyde Rize ve Artvin, kuzeydoğuda Ardahan, batıda Bayburt ve Erzincan, doğuda Kars ve Ağrı ile komşudur.

Erzurum’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den ister kara yolu isterseniz de hava yolu ile Erzurum’a ulaşabilirsiniz. Doğu Anadolu bölgesindeki şehirlerden otobüs ya da özel araç ile Erzurum’a gitmek kolay olsa da diğer bölgelerden şehre ulaşmanın en rahatı hava yolu. Türkiye’nin birçok şehrinden direkt uçuşlar ile Erzurum Havalimanı'na kısa sürede yolculuk yapabilirsiniz.

Erzurum Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Sivil ve askeri olarak 1966 yılından beri hizmet veren Erzurum Havalimanı, iç/dış hat olmak üzere tüm yolcuları ağırlıyor. Havalimanından 13 km uzaklıkta bulunan şehir merkezine belediye servisleri, taksi ya da kiralayacağınız araç ile gidebilirsiniz.

Servis: Erzurum Büyükşehir Belediyesi, havalimanından şehir merkezine ulaşmak isteyenlere servis imkânı sunuyor. Hava yolu firmalarının iniş saatlerine göre düzenlenen servisler ile Erzurum Teknik Üniversitesi, EBŞ Belediye Spor Tesisleri, Terminal Caddesi, Belediye, Kız Meslek Lisesi, Hastaneler Caddesi, Gez Mahallesi üzerinden şehir merkezinde bulunan İstasyon Meydanı’na varabilirsiniz. Aynı servisler şehir merkezinden havalimanına ulaşımda da hizmet veriyor.

Taksi: İstediğiniz noktaya direkt olarak gitmek istiyorsanız havalimanında 7/24 hizmet veren taksileri kullanabilirsiniz. Trafiğe bağlı olarak şehir merkezine varmak yaklaşık 15 dakika sürüyor. Palandöken gibi Erzurum’un farklı bölgelerine gidecekseniz de saat ve ücret konusunda taksi şoförlerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Araç Kiralama: Havalimanında bulunan araç kiralama firmalarını kullanabileceğiniz gibi Kiralacar güvencesiyle Erzurum seyahatinizi konforlu bir hale getirebilirsiniz. Seçtiğiniz aracı ister Erzurum Havalimanı’ndan isterseniz Horasan, Palandöken, İspir gibi Erzurum’un ilçelerinde ki araç teslim noktalarından alabilirsiniz. Uygun fiyatlı kiralık araçlara sahip olmak için tek yapmanız gereken seyahat tarihinizi belirlemek.

Erzurum’a Ne Zaman Gidilir?

Yaz aylarının sıcak ve kurak geçtiği Erzurum’da kışlar da bir o kadar soğuk ve karlıdır. Doğa ve tarihi bir gezi istiyorsanız mayıs, eylül ve ekim aylarında Erzurum’un tadını çıkarabilirsiniz.

Erzurum’un yıllık ortalama sıcaklığının düşük olmasının sebebi ise yağan karın uzun bir süre yerden kalkmaması. Kayak tutkunuz varsa ve Palandöken’de keyifli bir tatil yapmak istiyorsanız aralık, ocak ve şubat ayları sizin için en uygun zamanlar. Bavulunuzu eksilere düşen hava derecesine göre hazırlamanızı tavsiye ederiz.

Erzurum’da Gezilecek Yerler

Kongre Binası

Kurtuluş Savaşı’nın seyrini değiştiren ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir yeri olan Kongre Binası, özellikle Türk tarihine ilgisi olanların gezmesi gereken bir yer. Erzurum Kongresi yapılmadan önce okul olarak kullanılan bina 1924 yılında çıkan bir yangında büyük hasar görmüş ancak onarım sonrasında yine okul olarak hizmete devam etmiştir. Günümüzde ise bina Atatürk Resim Heykel Müzesi ve Galerisi Müdürlüğü tarafından kullanılıyor. Binanın bir bölümünde ise Atatürk’ün ve delegelerin fotoğrafları, kongreye ait telgraf, tutanak, yazışma gibi çeşitli belgeler sergileniyor.

Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi

Şehri panoramik izlemek isterseniz Erzurum Kalesi bunun için ideal bir nokta. 12. yüzyılda gözetleme kulesi olarak yapılan ve Anadolu’nun en eski Selçuklu minaresi olan Saat Kulesi de kalenin içinde yer alıyor.

Üç Kümbetler

Gizemini koruyan Üç Kümbetler, Erzurum’daki en dikkat çeken yerlerden biri. En büyük kümbetin 12. yüzyılda yapıldığı ve Emir Saltuk’a ait olduğu tahmin edilse de diğer kümbetler ve kümbetlerin yanında yer alan kare yapı hakkında çeşitli rivayetler var. Ayrıca sekizgen ve kesme taşlardan inşa edilen kümbetler Anadolu’daki anıt mezarlar arasında örnek gösteriliyor.

Ulu Cami

Mimarlık şaheseri olarak nitelendirilen ve 8 asırdır ayakta duran Ulu Cami, Erzurum’un en önemli dini yapısı. Selçuklu mimarisinin en güzel eserleri arasında yer alan Ulu Cami, ezan saatlerini dışarıdan sızan güneş ışığının zemine yansıması ile haber veriyor. Camide ayrıca nemi ve kötü kokuyu tahliye eden, içeriği aydınlatan ve akustiği sağlayan bir kubbe bulunuyor. Ulu Cami, savaş döneminde erzak deposu olarak kullanılsa da teknolojinin olmadığı zamanlarda düşünülen bu detaylar ile kendine hayran bırakıyor.

Narman Peri Bacaları

Kapadokya ile özdeşleşen peri bacaları kızıl haliyle Erzurum’un Narman ilçesinde de bulunuyor. “Kırmızı Periler Diyarı” olarak adlandırılan Narman Peri Bacaları şehri ziyaret eden turistler tarafından ilgi görse de Türkiye’de çok fazla bilinmiyor. Tanıtılması ve Erzurum turizmine daha çok katkı sağlaması için çeşitli kuruluşlar ve Atatürk Üniversitesi peri bacalarında farklı etkinlikler düzenliyor.

Dadaşların Şehri Erzurum

Erzurum deyince herkesin aklına ilk olarak dadaş kelimesi gelir. Dadaş kelimesi aslında Erzurum barlarını oynayan kişilere deniyor. Yöreye özgü bar, halk arasında el ele tutuşmak, birliktelik, topluluk anlamına geldiği için oynayanlar da yardımlaşma, mertlik, kahramanlık gibi değerler ile sembolize ediliyor. Bu yüzden de Erzurum yöresinde sıkça telaffuz edilen dadaş kelimesi günümüzde erkek kardeş, delikanlı kişi ya da yakın dostlara seslenmek için kullanılan bir kelime olarak kabul görüyor.

Erzurum’da Nerede Kalınır?

Erzurum’da kış turizmine dahil olmak istiyorsanız kalacağınız ilk adres tabii ki Palandöken. Burada 5 yıldızlı otellerde konaklayabilir, şehir merkezine inmeden de tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ancak kışın Erzurum’a gidecekseniz ve uygun fiyata konaklamak istiyorsanız otel rezervasyonunuzu önceden yapmalısınız. Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden biri olduğu için otellerde doluluk oranı oldukça fazla.

İş seyahati ya da kültür turunu tercih edecekseniz Erzurum şehir merkezinde birçok alternatif var. Turistik bütün illerdeki şubeleri ile kusursuz hizmet sunan otellerden birini ya da Erzurumlular tarafından işletilen butik otelleri seçebilirsiniz.

Erzurum’da Ne Yenir?

Erzurum mutfağı denilince akla ilk gelen cağ kebap oluyor. Bu kadar meşhur ve lezzetli olmasının sebebi ise Erzurum’un geçim kaynağının ilk sırasını hayvancılığın alması. Cağ kebap dışında listelediğimiz lezzetlerin tadına bakmadan Erzurum seyahatinizi sonlandırmamalısınız.

  • Tereyağlı peynir helvası
  • Hıngel
  • Haşıl
  • Kurut
  • Kiriş
  • Lor dolması
  • Şalgam dolması
  • Kadayıf dolma
  • Ayran aşı
  • Kete
  • Çiriş

Erzurum’da Ne, Nereden Alınır?

“Siyah inci” olarak adlandırılan oltu taşı Erzurum’dan alacağınız en anlamlı hediyelerden ilki. Maden yataklarından özenle çıkarılan ve ince işçilik ile hazırlanan oltu taşı aynı zamanda yaşam enerjisini arttırması ile de oldukça popüler. Erzurum’un sanatsal değerlerinden biri olan bu taşın tespihten broşa kadar her çeşidini görmek istiyorsanız ise Taşhan’a gitmelisiniz.

El işi ürünler ile evinizi renklendirebileceğiniz gibi mutfağınıza farklı tatları da dahil edebilirsiniz. Erzurum’a özgü çivil peyniri, göğermiş lor peyniri, lavaş, kete ve erişteyi ise şehirdeki birçok bakkaliyeden ya da halk pazarlarından alabilirsiniz.

Erzurum Gece Hayatı

Erzurum’un her semtinde canlı bir gece hayatı bulamazsınız ama barlar sokağı olarak bilinen Aşağı Mumcu Caddesi’nde vakit geçirebilirsiniz. Alternatif eğlence seçenekleri ise yazın şehir merkezindeki, kışın Palandöken’deki otellerde bulunuyor. Icebreak Palandöken Festivali’ne denk gelen bir tatil programınız varsa otellerde ve meydanlarda keyifli saatler sizi bekliyor.

Erzurum’daki Festivaller

Spor, kültür, doğa ya da mutfak. Erzurum’a geliş sebebiniz ne olursa olsun buna özgü etkinlik ya da festival bulabilirsiniz. Yöresel birçok şenlik gerçekleştiren Erzurum’daki başlıca organizasyonlar:

  • Icebreak Palandöken (Aralık)
  • Cağ Kebap Festivali (Nisan)
  • Geleneksel Tortum Şenlikleri (Temmuz)
  • Akdağ Kültür ve Sanat Festivali (Haziran)
  • Bal Karakucak Güreş Festivali (Temmuz)

Şunlar da hoşunuza gidebilir

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi, gezilecek yerleri, yemek kültürü ve daha pek çok özelliği ile İstanbul gezi rehberi her zaman araştırılan konulardan biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sarayları, müzeleri, köşkleri, bahçeleri, parkları ve daha…

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ziyaret ettiği ve ülkemizin en büyük üçüncü kentidir. Haliyle İzmir gezi rehberi konusunda merak edilen pek çok husus bulunmaktadır. İzmir Körfezi üzerine kurulu…

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Günübirlik gezilerde araç kiralamak oldukça mantıklıdır. Çünkü ucuz araç kiralama firmaları sayesinde herhangi bir ek ücret ödemeden kiraladığınız araçla dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Öte yandan Karadeniz’in gezilecek en güzel yerlerinden olan…

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında adeta bir cenneti andıran Ege Bölgesi, mutlaka araç kiralayarak gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu yüzden araç kiralayarak Ege turu nasıl yapılır konusunda birçok araştırmanın gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.…

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Tarihi güzellikleri ve misafirperverliği ile tanınan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu gezi turu yapmak isteyenler için sayısız alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan araç…

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun’a seyahat edecekler için hazırladığımız Samsun gezi rehberi yazımızda, bölgenin ilgi çeken yerleri başta olmak üzere gezilecek yerler, meşhur yemekleri, ulaşım ve araç kiralama seçenekleri üzerinde yoğunlaşacağız. Öte yandan Samsun,…

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Ülkenin başkenti olması, düzenli ve nizami olan sokak yapısı, önemli üniversiteleri ve bünyesinde bulundurduğu konsolosluk sayısı ile dahi dikkat çeken bir şehir. Kurtuluş savaşına…

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan oldukça önemli şehirlerden birisidir. Kızılırmak bu bölgeden geçer ve buranın topraklarının değerli, bereketli olmasını sağlar demek mümkün. Kırıkkale bunun yanı sıra tarihi yapısı ile…

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya denince akla ilk gelen detay Türkiye’nin en büyük ili olması oluyor. Konya; İç Anadolu Bölgesi için önemli bir şehir. Tarihi olarak birçok önemli anlamı olan şehir, şehzadeler şehri olarak…

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Bu şehri doğru bir plan dahilinde gezerseniz sadece 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Görülmeye değer birçok yeri olan bu şehri bazılarınız Peygamberler şehri…