Hatay Gezi Rehberi Türkiye’nin Hoşgörü Şehri Hatay

Lütfen Bekleyiniz....

Hatay Gezi Rehberi Türkiye’nin Hoşgörü Şehri Hatay

  • 23.01.2024
  • 221
  • 64 Okunma
Hatay Gezi Rehberi Türkiye’nin Hoşgörü Şehri Hatay

Bağımsız bir ülkeyken 1939 yılında yapılan referandum ile resmen Türkiye Cumhuriyeti’nin ili olan Hatay, aynı zamanda Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden de biri. M.Ö. 9 bin yılından itibaren Akadyalılardan Perslere, Romalılardan Osmanlılara kadar birçok devlete ev sahipliği yapan Hatay’da hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için önemli birçok değer yatıyor.

Hatay, binlerce yıllık geçmişinin yanı sıra mutfağı ile de öne çıkan kentlerden biri. 2017 yılında UNESCO tarafından “Gastronomi Şehri” ilan edilen Hatay’da tadını doyulmayacak farklı lezzetler bulunuyor.

Hatay Hakkında Genel Bilgiler

Ülke Türkiye
Dili Türkçe
Bölge Doğu Akdeniz
Nüfusu 1.609.856
Yerel Saat GMT+3
Para Birimi Türk Lirası
Priz Tipi C
Yıllık Ortalama Sıcaklık 18.3°C
İklimi Akdeniz
Yüz Ölçümü 5.524 km²
Bitki Örtüsü Orman ve Maki
Geçim Kaynakları Tarım, Hayvancılık, Sanayi
Telefon Kodu +326

Hatay Nerededir?

Hatay; Akdeniz’in doğu şeridinde, Türkiye’nin güneyinde yer alıyor. Doğuda ve güneyde Suriye, batıda Akdeniz, kuzeybatıda Adana, kuzeyde Osmaniye ve kuzeydoğuda Gaziantep ile komşu olan Hatay’ın 14 adet ilçesi bulunuyor. Hatay, 1.609.856 nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 13. şehri olma özelliğini taşıyor. (2018)

Hatay’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin en güneyinde yer alan Hatay’a gitmek için kara ya da hava yolunu tercih edebilirsiniz. Kara yolu ile Hatay’a gidecekseniz sizi uzun bir yolculuk bekliyor. Zamanını değerlendirmek ve Hatay gezisine hemen başlamak isteyenler ise hava yolları firmalarının birçok ilden sunduğu Hatay uçuşlarından biletlerini ayırtabilir. Yaklaşık 1,5 saat yapacağınız uçak yolculuğunda Hatay Havalimanı'na varmış olacaksınız.

Hatay Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

2007 yılında Hatay’da hizmete giren Hatay Havalimanı, Antakya’ya 25, İskenderun’a ise 45 km uzaklıkta bulunuyor. Hatay’ın turistik bu iki kentine ulaşım sağlamak için Havaş servislerini, taksileri ya da araç kiralama hizmetini kullanabilirsiniz.

Havaş servisi: Uçağın inişinden 25 dakika sonra havalimanından hareket eden servisler ile hem Antakya’ya hem de İskenderun’a gidebilirsiniz.

Trafiğe bağlı olarak 40 dakikada Antakya’ya giden servislerin güzergâhı Antakya-İskenderun Karayolu, 75. Yıl Bulvarı, Ayşe Fitnat Caddesi, Atatürk Caddesi, Fatih Caddesi, Şehit Mustafa Sevgi Caddesi, İl Emniyet Kavşağı, Laskiye Caddesi, Harbiye Caddesi ve Sümerler Maksim’dir.

İskenderun servisleri ile ulaşım yaklaşık 1 saat sürüyor. Bu hat üzerinde ise servisler Belen, Sarımazı, İskenderun-Hatay Karayolu, Fener Caddesi, Sahil Yolu ve PAC Meydanı Ontur Otel Önü noktalarından geçiyor.

Taksi: Havaş servisleri yerine daha hızlı bir yolculuk yapmak isterseniz havalimanında 7/24 hizmet veren taksileri tercih edebilirsiniz. Havalimanından Antakya’ya 100 TL, İskenderun ve diğer yakın ilçelere 150 TL’ye gidebilirsiniz.

Araç Kiralama: Havalimanından şehir merkezine başlayan yolculukta belirtilen taksi ücretlerini vermek ve Hatay’da toplu taşıma araçlarına bağımlı kalmak istemiyorsanız Kiralacar’ın Hatay Havalimanı kiralık araç hizmetini değerlendirebilirsiniz. Uçak iniş saatinize göre yapacağınız araç rezervasyonu ile Hatay’da gezilecek yerler sizi bekliyor olacak.

Hatay’a Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü diğer şehirler gibi Hatay’da da yazlar sıcak ve kurak geçiyor. Hem sıcak havalarda gezmek hem de Hatay’ın lezzetlerine bakarken bunalmak istemiyorsanız bahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Kış aylarında ise Hatay yağış alır ancak pek kar yağdığı görülmez. Yıllık ortalama en düşük sıcaklığının 14°C olduğu Hatay’da aralık, ocak, şubat ve mart aylarında hava 4-8°C aralarında değişir. Yine bu aylarda yağış görebileceğiniz Hatay’da yazın neredeyse hiç yağmur ile karşılaşmasınız.

Hatay’da Gezilecek Yerler

Hatay Arkeoloji Müzesi

1932 yılında başlayan ve 1929 yılına kadar Harbiye, Narlıca, Güzelburç, Samandağ ve çevresinde devam eden kazı çalışmaları sonrasında Hatay Arkeoloji Müzesini dünyanın sayılı arkeolojik müzelerinden biri yapan mozaikler bulunmuş. Antakya Arkeoloji Müzesi olarak da anılan bu müzede Hitit ve Bizans dönemine ait olan 35 binden fazla eser yer alıyor.

St. Pierre Kilisesi

Hristiyan adının dünyada ilk kullanıldığı yer olan St. Pierre Kilisesi, Hristiyanların en eski kiliselerinden biri olarak kabul ediliyor. Kayaların 13 metre altına mağara olarak yapılan bu kilise, 1963 yılında dünyanın ilk mağara kilisesi olarak Papalık tarafından haç yeri olarak ilan edilmiş. Kilise, her yıl 29 Haziran’da düzenlenen ayinleri ile de özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir yer.

St. Simon Manastırı

Stilitler Tarikatı’nın kurucusu Antakyalı St. Simon’un dini eğitimler verdiği ve erken Hristiyanlık hac merkezi olarak kabul edilen bu manastır, St. Simon’un 45 yıl boyunca bir sütun üzerinde yaşamasından dolayı Türkiye’nin tek stylite (sütunlar üzerinde yaşayan, vaaz veren, oruç tutan ve dua eden bir Hristiyan münzevi türü) manastırı olma özelliğini taşıyor.

Defne ve Samandağ ilçeleri arasında, şehirden uzak manastıra Antakya Kiralık Araçlar ile gidebilir, doğa manzarasında sunulan tarihi tüm kalıntıları detaylı inceleyebilirsiniz.

Habib-i Neccar Cami

Hatay’ın diğer önemli dini yapıları arasında bulunan Habib-i Neccar Cami, Anadolu’nun ilk camisi olarak kabul ediliyor. Baybars zamanında eski bir tapınağın yerine yaptırıldığı tahmin edilen cami sadece Müslümanlar için değil Hristiyanlar için de önemli bir dini yapı.

Rivayete göre; Hz. İsa Antakya’ya elçiler gönderiyor ve bu elçiler ile herkesi gerçek dinine davet ediyor. Halkın, elçileri öldürmek istemesini duyan marangoz Habib-i Neccar bunu duyuyor ve halkın elçilere kulak vermesini söylüyor. Elçilere “Yanlarında olduğunu ve Allah’a inandığını” söyleyen Habib-i Neccar elçilerle beraber halk tarafından öldürülüyor.

Osmanlı dönemi eseri olan camiyi ziyaret ettiğinizde elçilerin ve marangoz Habib-i Neccar’ın türbesini de ziyaret edebilirsiniz.

Titus Tüneli

Titus Tüneli; Roma İmparatoru Vespasianus’un M.S. 62 yılında başlatılıyor, kendisinden sonra gelen Titus tarafından devam ettiriliyor ve yapımı M.S. 2. yüzyılın ortalarına kadar sürüyor. Dağın 1.380 metre oyulması ile yapılan tünelin asıl yapılış amacı ise şehri olası sel baskınlarından korumak. Hatay’ın en gözde ve bilinen yerlerinden biri olan Titus Tüneli, her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Samandağ’a 5 km uzaklıkta Çevlik Köyü’nde kurulu olan Titus Tüneli’ni ziyaret etmek için şehir merkezinden araç kiralayabileceğiniz gibi Kiralacar’ın sunduğu uygun fiyatlı İskenderun Araç Kiralama hizmetinden de faydalanabilirsiniz.

Samandağ Sahili

Samandağ ilçesinde bulunan Samandağ Sahili, 14 km’lik plajı ile Türkiye’nin en uzun, dünyanın en uzun onuncu sahili olarak biliniyor. Su altındaki çeşitli canlı popülasyonu ile Türkiye’nin önemli dalış noktalarından da biri olan sahilde, nesli tükenmekte olan Chelonia Mydas ve Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının yumurtalarını görebilirsiniz.

Vakıflı Köyü

Akdeniz’e bakan ve Suriye sınırının göründüğü yer olan Vakıflı Köyü, Türkiye’nin tek etnik Ermeni köyü. 35 hanenin bulunduğu köy, bozulmayan doğal yapısı ile Hatay’a gelenleri ve farklı etnik toplulukları görmek isteyenleri karşılıyor. Organik tarıma ilk geçen köy olduğu söylenen Vakıflı Köyü’nde yerli halkın yapmış olduğu ev yapımı reçellerden ya da organik ürünlerden satın alabilirsiniz.

Kaplıcalar

Kültür turizminin yanı sıra termal ve sağlık turizmi ile de tanınan Hatay’da birçok kaplıca ve hamam bulunuyor. Sularının çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenen bu kaplıcalarda Hatay gezinizin yorgunluğunu da atabilirsiniz. Şehirdeki başlıca şifalı suları arasında Hamamat ve Erzin Başlamış Kaplıcaları, Reyhanlı Hamamı, Kisecik Köyü Şifalı Suyu ve Alaattin Köyü Termal Suyu geliyor.

Hatay’da Nerede Kalınır?

Hatay’da gelişen turizm ile konaklama seçenekleri ve hizmet kalitesi gün geçtikçe artmakta. Kusursuz ve konforlu hizmet arayanlar turistik ilçelerdeki 4-5 yıldızlı otelleri, daha ekonomik bir konaklama isteyenler ise kent ve butik otelleri tercih edebilir. Hatay kültürünü daha yakından tanımak ve şehrin nabzını tutmak için ise tarihi binalarda bulunan otellerden rezervasyon yapılabilir.

Hatay’da Ne Yenir?

Orta Doğu ve Akdeniz’in harmanlandığı Hatay mutfağı, Türk mutfağında önemli bir yere sahip. Aşina olduğumuz bazı lezzetlerin ana vatanı olan Hatay’da parmaklarınızı ısıttıracak birçok lezzet bulunuyor.

  • Zahter salatası
  • Patatesli köfte
  • Humus
  • Firikli aş
  • Kuru dolma
  • Şıhılmıhşe
  • Sakız murcu
  • Arap kebabı
  • Tepsi kebabı
  • Kabak boranisi
  • Zahter halilli ekmek
  • Katıklı ekmek
  • Kaytaz böreği
  • Biberli ekmek
  • Ekşi aşı
  • Naneli oruk
  • Darabalı oruk
  • Ağızlı kadayıf
  • Künefe

Hatay’da Ne, Nereden Alınır?

Şehir merkezindeki Uzun Çarşı, el sanatlarından yöresel lezzetlere kadar aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yer. Ayakkabıcılar, kuyumcular ve baharatçılar olarak 3’e ayrılan çarşıda Hatay’a özgü hediyelik eşyalar ve tatlar bulunuyor. Nar ekşisi, biber ve domates salçası, Antakya peynirleri, taze kekik alarak yemeklerinizde Hatay esintisi yaratabilirsiniz. Hataylıların el emeği olan defne yaprağından yapılan defne sabunları ise Uzun Çarşı’da bulabileceğiniz diğer bir Hatay hatırası.

El sanatlarını teknolojiye karşı korumaya devam eden Hatay’da Bakırcılar Çarşısı da gezebileceğiniz bir başka alışveriş noktası. Bakır tavaların yanı sıra çarşıdan alacağınız mücver tavaları ile mücverlerinizi rahatlıkla pişirebilirsiniz.

Hatay’da diğer ihtiyaçlarınızı karşılamak ve büyük alışveriş merkezlerinde tüm markaları bir arada görmek isterseniz Palladium AVM’yi gezebilirsiniz.

Hatay Gece Hayatı

Gelişen turizm ile sadece oteller değil Hatay gece hayatı da renk kazanmaya başladı. Geçmiş yıllara nazaran artan bar, gece kulübü, pub ve canlı müzik mekânları arasından eğlence tarzınıza göre seçim yapabilirsiniz. Bu yerlerin çoğu genellikle Antakya’da yer alıyor.s

Hatay’daki Festivaller

Tarihini yaşatmaya devam eden Hatay, yöresel lezzetlerini de bir şenlik haline dönüştürüyor.

Farklı ilçelerde renkli sahnelere ortak olmak için seyahatiniz öncesi hangi festivaller olduğunu inceleyebilirsiniz.

  • Uluslararası Antakya Kültür-Sanat ve Edebiyat Günleri (Mart)
  • Uluslararası Akçalı Yumurta Bayramı (Mart)
  • Künefe Festivali (Temmuz)
  • Evvel Temmuz Festivali (Temmuz)
  • Kavun Festivali (Temmuz)
  • İskenderun Turizm ve Kültür Festivali (Temmuz)
  • İlk Kurşun Kültür Sanat ve Turunçgil Festivali (Aralık)
  • Uluslararası Antakya Film Festivali (Aralık)

Şunlar da hoşunuza gidebilir

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Gezi Rehberi İstanbul Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi, gezilecek yerleri, yemek kültürü ve daha pek çok özelliği ile İstanbul gezi rehberi her zaman araştırılan konulardan biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra sarayları, müzeleri, köşkleri, bahçeleri, parkları ve daha…

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir Gezi Rehberi Meşhur Lezzetleri ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İzmir, yerli ve yabancı turistlerin her mevsim ziyaret ettiği ve ülkemizin en büyük üçüncü kentidir. Haliyle İzmir gezi rehberi konusunda merak edilen pek çok husus bulunmaktadır. İzmir Körfezi üzerine kurulu…

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Araç Kiralayarak Abant Günübirlik Gezi Turu

Günübirlik gezilerde araç kiralamak oldukça mantıklıdır. Çünkü ucuz araç kiralama firmaları sayesinde herhangi bir ek ücret ödemeden kiraladığınız araçla dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Öte yandan Karadeniz’in gezilecek en güzel yerlerinden olan…

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Araç Kiralayarak Ege Turu Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında adeta bir cenneti andıran Ege Bölgesi, mutlaka araç kiralayarak gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu yüzden araç kiralayarak Ege turu nasıl yapılır konusunda birçok araştırmanın gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.…

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Güneydoğu Anadolu Gezi Turu

Tarihi güzellikleri ve misafirperverliği ile tanınan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu gezi turu yapmak isteyenler için sayısız alternatifin olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan araç…

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun Gezi Rehberi Denizi ve Lezzetleri İle Ünlü Şehir

Samsun’a seyahat edecekler için hazırladığımız Samsun gezi rehberi yazımızda, bölgenin ilgi çeken yerleri başta olmak üzere gezilecek yerler, meşhur yemekleri, ulaşım ve araç kiralama seçenekleri üzerinde yoğunlaşacağız. Öte yandan Samsun,…

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara Gezi Rehberi Siyasi Şehir Başkent Ankara Hakkında Bilgiler

Ankara; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Ülkenin başkenti olması, düzenli ve nizami olan sokak yapısı, önemli üniversiteleri ve bünyesinde bulundurduğu konsolosluk sayısı ile dahi dikkat çeken bir şehir. Kurtuluş savaşına…

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

Kırıkkale Gezi Rehberi Uğruna Savaşılan Şehir

İç Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan oldukça önemli şehirlerden birisidir. Kızılırmak bu bölgeden geçer ve buranın topraklarının değerli, bereketli olmasını sağlar demek mümkün. Kırıkkale bunun yanı sıra tarihi yapısı ile…

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Gezi Rehberi Konya’da Gezilecek Yerler

Konya denince akla ilk gelen detay Türkiye’nin en büyük ili olması oluyor. Konya; İç Anadolu Bölgesi için önemli bir şehir. Tarihi olarak birçok önemli anlamı olan şehir, şehzadeler şehri olarak…

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa Gezi Rehberi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Kadim Şehri

Şanlıurfa; Türkiye için önemli şehirlerden birisi. Bu şehri doğru bir plan dahilinde gezerseniz sadece 2 gün sizin için yeterli olacaktır. Görülmeye değer birçok yeri olan bu şehri bazılarınız Peygamberler şehri…